Vlasi: Srbija gura Srbe u novu propast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2011, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasi: Srbija gura Srbe u novu propast

NOVI SAD -

Bivši visoki socijalistički funkcioner sa Kosova Azem Vlasi (Vllasi) izjavio je da će Srbija najbolje pomoći kosovskim Srbima ukoliko prizna nezavisnost Kosova i ocenio da aktuelna vlast u Srbiji nastavlja "miloševićevsku" politiku prema Kosovu.

"Ta politika je apsurdna pa i tragikomična. Milošević, nasilan, grub, bez vizije i mudrosti, stvarno je mislio da može na taj način zadržati Kosovo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiji. I završio je u Hagu. A ovi koji su sada na vlasti u Srbiji, kada je Kosovo u pitanji niti znaju šta pričaju niti šta rade", napisao je Vlasi u autorskom članku za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, Beograd je "uzbunio" jedan broj Srba na severnom delu Kosova da se barikadama i drugim "odmetničkim metodama" protive normalnoj integraciji u ustavni poredak Kosova.

"Slagali su te Srbe da će taj deo Kosova pripasti Srbiji. Tako je i Milošević lagao kosovske Srbe pre dvadesetak godina, pa ih nahuškao da na mitinzima traže da Kosovo bude u Srbiji. Rezultat te i takve politike jeste taj da je Kosovo odgurnuo u nezavisnost", kazao je Vlasi.

On je podsetio da severno od Ibra ima oko 40 odsto Srba, dok ih u drugim delovima Kosova živi oko 60 odsto i upitao da li u Beogradu znaju da davanjem lažne nade Srbima otvaraju "Pandorinu kutiju".

"Znaju li da će time lančano podstaći Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima dvostruko više nego Srba na severu Kosova, da traže pripajanje Kosovu? I kako će se sve to odraziti na stanje u Sandžaku i Vojvodini", kazao je Vlasi.

On je rekao da u Beogradu "srećom" ima sve više političara koji trezveno i drugačije od klišea vlasti razmišljaju o novoj realnosti u vezi s Kosovom i o tome javno govore.

"Nema sumnje da Srbija treba da pruži podršku i pomoć kosovskim Srbima i ne treba da im okrene leđa. Ali komotan okvir za to su Ahtisarijev plan i Evropske konvencije o pravima manjina", rekao je Vlasi. Dodao je da su Ustavom Kosova maksimalno zaštićena i prava etničkih manjina, pre svega Srba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija gura kosovske Srbe u novu propast

Izvor: Beta, 09.Okt.2011

NOVI SAD, 9. oktobra 2011. (Beta) - Bivši visoki socijalistički funkcioner sa Kosova Azem Vlasi izjavio je da će Srbija najbolje pomoći kosovskim Srbima ukoliko prizna nezavisnost Kosova i ocenio da aktuelna vlast u Srbiji nastavlja "miloševićevsku" politiku prema Kosovu..."Ta politika je apsurdna...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.