Izvor: Danas, 09.Dec.2014, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u koprodukciji

Tačno šest meseci posle vanrednih parlamentarnih kosovskih izbora juče je u Prištini konstituisan novi saziv Skupštine Kosova, za čijeg je predsednika izabran funkcioner DPK Kadri Veselji, bivši šef Obaveštajne službe OVK, poznatije kao ŠIK. U vreme ovog komentarisanja očekivalo se da parlament izglasa novu vladu.

Koaliciona vlada DPK i DSK je takoreći američko-nemačka „koprodukcija“, na čijem će čelu, ipak, biti lider DSK Isa Mustafa, dok će dosadašnji premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Tači u Mustafinom kabinetu biti ono što je Ivica Dačić u vladi Aleksandra Vučića - potpredsednik iste i šef diplomatije.

Ovakvo rešenje trebalo bi da privremeno zaštiti Mustafu od neistomišljenika unutar DSK, dok Tači očigledno procenjuje da će sa novih državnih funkcija i, navodno uz garancije Vašingtona, pretočene u juče potpisan koalicioni sporazum, biti bliži mestu predsednika Kosova 2016, a dovoljno daleko od najavljenog suda za ratne zločine OVK. Zapad je odahnuo što u novu vlast nije ušlo Samoopredeljenje, jer se procenjuje da nije dovoljno „pacifikovano“, a olakšavajući momenat za kontrolu parlamenta je jučerašnja najava lidera AZBK Ramuša Haradinaja da odustaje od poslaničkog mesta.

Što se tiče Srba, oni bi trebalo, kako se najavljuje, da preko Srpske liste i Progresivne DS dobiju tri ministarske fotelje i potpredsednika nove skupštine, u koju su prvi put od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti integrisani i Srbi sa severa južne srpske pokrajine, kako piše u važećem Ustavu Srbije.

Posle formiranje nove kosovske vlade trebalo bi da usledi nastavak briselskih pregovora Beograda i Prištine. Tačiju se neće ispuniti želja da za pregovaračkim stolom u Briselu sedi sa Vučićem, kome će sagovornik, ukoliko se ne promeni model političkog dijaloga, biti Isa Mustafa. Za novog kosovskog premijera američki zvaničnici, koliko do juče, tvrdili su da je političar bez budućnosti, dok se za premijera Srbije u zapadnim diplomatskim krugovima spekuliše da mu je nagovešten početak silazne političke putanje. Dok Priština šalje signale da bi u nastavak pregovora mogla da uđe sa zahtevom „priznavanje, pa normalizacija odnosa“, u zvaničnom Beogradu nema saglasnosti u vrhu države koju „evropsku putarinu“ Srbija treba da plati Briselu.

Predsednik Srbije tvrdi da je uslov „ili Kosovo ili EU“, premijer umiruje građane već viđenim „i Kosovo i EU“, što je bila parola DS dok je bila na vlasti. Protivnici Briselskog sporazuma prognoziraju da će krajnji rezultat cele operacije, ma ko bio na čelu Vlade Kosova, biti „ni Kosovo ni EU“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.