Vlada spremna na kompromis u okviru crvenih linija

Izvor: Blic, 05.Jun.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada spremna na kompromis u okviru "crvenih linija"

KOSOVSKA MITROVICA - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je Vlada Srbije spremna na kompromis kako bi se rešio kosovski problem, ali da postoje crvene linije preko kojih se ne može ići.

Bogdanović je u izjavi Tanjugu rekao da su Ustav Srbije i rezolucije o Kosovu Skupštine Srbije te crvene linije preko kojih se ne može i da dogovor Prištine i Beograda kroz dijalog koji se vodi u Briselu neće prelaziti pomenute linije.

„Niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od naših pregovarača nije spreman da prelazi ove crvene linije, to se moglo čuti i od pregovarača, ali i od predsednika Srbije Borisa Tadića,"- rekao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju je naglasio da hoće da veruje da u Vladi Srbije ne postoji čovek koji bi svojim potpisom priznao jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Osvrćući se na predloge o podeli Kosova, Bogdanović je ocenio da ne treba bežati od bilo koje teme i da je zvanični Beograd spreman da razgovara o svim pitanjima.

„Kada to kažem to ne znači da se naša politika zasniva na podeli Kosova i Metohije, jer imamo jasnu jednu politiku i strategiju prema pokrajini, koja nije na uštrb kosovskih Albanaca,"- rekao je ministar.

Bogdanović je objasnio da cilj te politike nije da Albanci izgube sve, već da Srbi vrate ono što su imali nekada na Kosovu - slobodu kretanja, pravnu zaštitu, ekonomski razvoj, pravo da raspolazu svojom imovinom i pravo na povratak.

Povezane vesti: Kuči: Srbija treba da bude oprezna kad otvara teme Čeku traži da se Euleks više angažuje na severru Kosova Stefanović: Beograd pripremljen na dijalog o svim temama Tadić: Neophodan novi pristup Kosovu Jahjaga: Proces pomirenja je težak, ali alternative nema

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.