Vlada preispituje kosovske plate

Izvor: RTS, 18.Okt.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada preispituje kosovske plate

Nadležni organi državne uprave moraju da preduzmu mere kako bi se utvrdilo ko od zaposlenih pored plata iz budžeta Srbije, ostvaruje zaradu od prištinskih institucija, poručeno na sednici Vlade. Na sednici doneta odluka o kupovini akcija Komercijalne banke, kako bi ona ostala u većinskom državnom vlasništvu.

Vlada Srbije zatražila od nadležnih organa državne uprave da, bez odlaganja, preduzmu mere radi utvrđivanja zaposlenih koji pored plata iz budžeta Srbije istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostvaruju zarade i druga primanja i u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji.

Zaključkom vlade zatraženo je i da se, zbog kršenja propisa Srbije, prema njima preduzmu sve mere utvrđene zakonima koji uređuju radne odnose i prava i dužnosti po osnovu rada, saopšteno je posle sednice vlade.

Isti postupak je preporučen i drugim državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim oblicima organizovanja čiji je osnivač Republika Srbija, organima lokalne samouprave sa teritorije AP Kosovo i Metohija, kao i ustanovama i preduzećima čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Alekasandar Vučić je, najavljujući ovu meru, rekao da očekuje da to bude vrsta borbe za pošten odnos u kojem će poreski obveznici u Srbiji znati kome ide novac na sever Kosova i Metohije i u druge delove pokrajine.

"Mislim da ćemo to uspeti da postignemo u narednom periodu. Ne samo da počinjemo da rešavamo ovaj problem, već ćete videti da će to pitanje biti rešavano i iz ugla korupcije i bezakonja, a rezultate ćete videti brže nego što očekujete", rekao je Vučić.

Do sada je, prema njegovim rečima, svako ministarstvo imalo svoj budžet za Kosovo i Metohiju, a sada se pripremaju programi i planovi kako i na koji način da država bolje iskoristi sredstva opredeljena za KiM kako bi efikasnije pomogla svojim građanima i uskratila pomoć onima koji su novac zloupotrebljavali u prethodnom periodu.

Komercijalna banka u domaćem vlasništvu

Država će do kraja meseca kupiti akcije "Komercijalne banke" u vrednosti od 100 miliona evra, čime će zadržati većinsko vlasništvo u toj banci od oko 42 odsto, odlučila je danas Vlada Srbije.

"Odluka vlade da dokapitalizuje 'Komercijalnu banku' je deo naše obaveze koja postoji u ugovoru i na ovaj način je država zadržala većinsko vlasništvo u toj banci", potvrdio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Senić je istakao da su sredstva za to obezbeđena u budžetu i da će u narednih nekoliko nedelja država regulisati i odnose sa drugim vlasnicima banke.

"Smatramo da je odluka o dokapitalizaciji dobra i važna i da je 'Komercijalna banka' pokazala u proteklom periodu da je svakako jedna od vodećih banaka na našem tržištu sa velikim poverenjema građana", rekao je Senić.

Kako je naglasio, u najtežim vremenima za bankarski sektor "Komercijalna banka" pokazala je vitalnost i sposobnost da na tržištu preživi.

Prema ranijim izjavama čelnika banke, da država nije iskoristila pravo na dokapitalizaciju, njen formalni udeo do kraja godine bi se smanjio sa 42,6 na 27,46 odsto, a većinski vlasnici "Komercijalne banke" bi postali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), nemački DEG i švedski Svedfond.

Te četiri institucije imale bi 1. januara 2013. godine kontrolni paket od 51,54 odsto kapitala.

EBRD postala je manjinski akcionar "Komercijalne banke" 2006. godine, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala te srpske banke.

Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su EBRD, IFC, DEG i Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati to ulaganje i ostane većinski vlasnik.

Dačić i Vučić u borbi protiv nasilja na utakmicama

Vlada Srbije imenovala je zapredsednika Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama premijera Ivicu Dačića, a za njegovog zamenika, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Nacionalni savet za borbu protiv nasilja na sportskim priredbama će uskoro raspravljati o nedavnim incidentima na utakmici mladih reprezentacija Srbije i Engleske, saopšteno je nakon sednice Vlade Srbije.

Vlada je dodelila dvosoban stan Milici Mandić, koja je osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, postigla veliki uspeh i doprinela podizanju ugleda Srbije u svetu.

Na sednici je formiran Nacionalni savet za zaštitu potrošača, kao stručno savetodavno telo sa ciljem unapređenja sistema zaštite potrošača, a za predsednika imenovan je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije dala saglasnost na odluku da se za direktora DOO Koridori Srbije izabere Dmitar đurović.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Republike Slovenije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kao i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Srbije i Makedonije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potveđivanju ugovora između Republike Srbije i Republike Makedonije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, kao i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Makedonije o izručenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Odalović: Napravićemo evidenciju svih koji primaju duple zarade

Izvor: Blic, 19.Okt.2012, 09:10

Vlada Srbije obaviće preciznu evidenciju svih koji pored plata iz budžeta Srbije, ostvaruju i zaradu od prištinskih institucija, najavio je danas generalni sekretar vlade Veljko Odalović. "Činjenica je da postoje takvi ljudi, ali ne mogu da preciziram koliko ih je pošto će uprvo ova mera i evidencija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.