Vlada i zvanično odbila predlog

Izvor: B92, 08.Apr.2013, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i zvanično odbila predlog

Beograd -- Vlada na sednici odbila da prihvati predložene principe iz Brisela za sporazum s Prištinom. Ivan Mrkić i Veljko Odalović predali zaključak Vensanu Dežeru.

Vlada ne može da prihvati ponuđena rešenja koja su usmeno saopštena našem timu, jer ne garantuju ljudska prava, opstanak i bezbednost Srba na Kosovu, kaže Dačić.

"Takav dogovor nije sprovodiv i ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja", rekao je premijer Ivica Dačić. Premijer je ovlašćen da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavesti EU o toj odluci.

Sporazum zasnovan na ponuđenim principima, dodao je premijer, ne bi doveo do konačnog i održivog rešenja i preovladavanja sadašnjeg stanja na KiM.

Vlada je istovremeno potvrdila opredeljenost da se mirnim putem kroz dijalog dođe do trajnog rešenja koje će biti čvrst osnov za izgradnju trajnog mira.

"Dosadašnjim učešćem u dijalogu i spremnošću na kompromis Vlada Srbije je pokazala iskrenu rešenost da se postigne sveukupni dogovor", rekao je Dačić, koji je ministrima pročitao predložene zaključke.

Za "zaključak o potrebi nastavka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini uz posredovanje EU" glasali su svi prisutni članovi vlade.

Predstavnici Dveri i studenata, koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade Srbije, razišli su se nakon što su čuli da je vlada odbila da potpiše sporazum sa Prištinom. Okupljeni ispred vlade su pozdravili njenu odluku i propratili je uzvicima "Kosovo je srce Srbije". Nemanjina ulica ponovo je u celosti prohodna za saobraćaj, koji je bio u zastoju zbog protesta. Ranije danas pristalice pokreta "Dveri" okupile su se ispred Vlade Srbije, tražeći da se odbije predlog sporazuma o Kosovu i Metohiji u Briselu.

Kako je saopšteno, Vlada Srbije se zalaže za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU, kako bi se što pre rešila sporna pitanja u vezi s KiM.

Vlada Srbije ovlastila je ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i generalnog sekretara Veljka Odalovića, da obaveste EU o usvojenom Zaključku o potrebi hitnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Mrkić i Odalović, formalno su predali vladin Zaključak šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Vensanu Dežeru.

Dežer će, kako je potvrdio ministar Mrkić, već večeras, te zaključke proslediti visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Mrkić i Odalović su Dežeru objasnili našu poziciju i podsetili da je Srbija nezadovoljna onim što je do sada postignuto.

U Zaključku na osnovu koga Ketrin Ešton treba da donese odluku o nastavku dijaloga, navedeno je da Vlada potvrđuje opredeljenost da mirnim putem, kroz dijalog, dođe do održivog rešenja koje će predstavljati čvrstu osnovu za izgradnju trajnog mira i bezbednosti za sve ljude koji žive na Kosovu.

Analitičar Ognjen Pribićević je ocenio da je ova odluka očekivana, ali da međunarodna zajednica sigurno neće biti zadovoljna, iako će učiniti sve da pregovori budu nastavljeni.

Vlada Kosova saopštila je da je razočarana ovom odlukom.

Sednica je počela nešto posle 17 sati i prva tačka dnevnog reda na sednici bila je otvorena za medije.

Sednici su prisustvovali svi potpredsednici Vlade i ministri, osim ministarke regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verice Kalanović, koja je bila odsutna zbog bolesti.

Sednici Vlade prisustvovali su i direktori vladinih kancelarija za Kosovo i evropske integracije Aleksandar Vulin i Milan Pajević, kao i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Uobičajeno je da se sednice Vlade Srbije održavaju bez prisustva novinara, a odluke koje se donose objavljuju se nakon sednice, na pres-konferenciji ili putem saopštenja.

Predsednik Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić danas su imali sastanak i s patrijarhom Irinejom.

Vladajuće stranke najavile su da će od Eštonove, koja je posrednica u pregovorima, biti zatraženo da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Visoka predstavnica EU čeka na zvaničan odgovor i objašnjenja Beograda na predloge iznesene u poslednjoj rundi dijaloga s Prištinom. Na temelju toga će se "dalje postupiti", izjavila je u Briselu Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton.

Potpredsednik srpske vlade i čelnik SNS Aleksandar Vučić je danas saopštio da će ta stranka predložiti Vladi Srbije da ne potpiše ponuđeni briselski sporazum s Prištinom i da zatraži hitan nastavak dijaloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.