Vidovdanske svečanosti, RTS u Gračanici

Izvor: RTS, 27.Jun.2017, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidovdanske svečanosti, RTS u Gračanici

Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije održali su koncert u porti manastira Gračanica u sklopu vidovdanskih svečanosti. U sredu će nastupiti i tokom arhijerejske liturgije.
Treću godinu zaredom vidovdanske svečanosti na Kosovu i Metohiji obogaćuju Simfonijski orkestar i hor Radio-televizije Srbije. Održali su još jedan koncert u porti manastira Gračanica.

Dirigent Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Suđić rekao je za RTS, uoči koncerta, da je program podeljen u dva dela. Prvi deo zasnovan je na zavetu i predanju. Izvedena su dela kompozitora Rajka Maksimovića i Ivana Jevtića, kao i "Srpsko-ruski marš" Petra Iljiča Čajkovskog. Drugi deo bio je zasnovan na folkloru iz čitave Srbije. 
U porti manastira Gračanica održano je i vidovdansko pesničko bdenje. Glavno priznanje, "Zlatni krst kneza Lazara", uručen je pesnikinji Zlati Kocić iz Beograda.
U sklopu Vidovdana, prepodne u porti manastira Gračanica biće održana arhijerejska liturgija koju će služiti patrijarh Irinej, a u 13 časova na Gazimestanu biće služen parastos palim srpskim junacima u Kosovskoj bici 1389. godine.
Obeležavanju Vidovdana prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije predvođeni direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vidovdan u Ravanici: Na ovaj veliki praznik vernici hrle u manastir da se poklone čudotvornim moštima Kneza Lazara (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2017, 07:34

Svečanost, posvećena Vidovdanu, Boju na Kosovu i knezu Lazaru, za Pomoravski okrug i ovaj deo Srbije, biće održana danas u porti srednjovekovnog manastira Ravanica kod Ćuprije, gde je organizovan celodnevni program...Na sajtu Skupštine opštine Ćuprija, koja je domaćin i organizator svečanosti,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.