Veselji suspendovao 18 opozicionara

Izvor: Akter, 19.Feb.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji suspendovao 18 opozicionara

Zasedanje kosovskog parlamenta nastavljeno je popodne, nakon što je bilo prekinuto bacanjem suzavca, a u međuvremenu je policija "izbacila" iz sale 18 poslanika, koje je predsednik skuspstine Kadri Veseli suspendovao

Policija je od njih 18 privela troje, ali istovremeno ne dozvoljava opozicionim poslanicima da uđu u skupštinsku salu u kojoj vladajuće stranke drže sednicu.

Mediji u Prištini prenose i da je poslanica opozicije Besa Baftiu uhapšena, te da se poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Aljbuljena Hadžiu sukobila sa skupštinskim obezbeđenjem koje je pokušalo da predstavnike opozicije izbaci iz plenarne sale kosovske skupštine.

Nastavak sednice bio je zakazan za tri sata, a u međuvremenu ispred zgrade skupštine i dalje su demonstranti, pristalice opozicije, ali i kordoni policije koji obezbeđuju skupštinsko zdanje.

Prepodnevno zasedanje inače, prekinuto je zbog bacanja suzavca, neki su poslanici pokušali da se od toga zaštite i gas maskama, ali su pre prekida sednice ipak izglasali rezoluciju kojom osuđuju odluku suda u Nišu koji je na kazne zatvora od 15 godina osudio osam pripadnika OVK.

Među osuđenima su i dva poslanika kosovske skupštine - Anton Beriša i Rustem Beriša, deklaracija je usvojena sa 79 glasova, a srpski su poslanici sali napustili pre glasanja.

Ispred kosovskog parlamenta okupili su se i brojni građani koji protestuju protiv Vlade Kosova, a medu njima i oni koji se zalažu za mirno rešenje političke krize, a oko zgrade i dalje su raspoređene policijske patrole, a na ulazu u zgradu kosovski poslanici prolaze stroge kontrole.

Potpredsednik Alijanse za buducnost Kosova Ahmet Isufi izjavio je da današnjim protestom potvrduju zahteve sa protesta od pre dva dana, kada je vladi dat ultimatum da za 10 dana podnese ostavku.

Inače, ispred parlamenta dve nepoznate osobe su pre početka prepodnevnog zasedanja gađale jajima poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a kosovska policija je uhapsila jednog od napadaca.

Samoopredeljenje je nakon napada saopštilo da je za incident odgovorna policija, odnosno da su Kurtija gadali policajci u civilu.

U proteklih šest meseci opozicija je na sve načine opstruisala rad skupštine, uglavnom koristeci suzavac u skupštinskoj sali za sednice, a vlast je za to vreme samo nekoliko puta uspela da omogući da se održi sednica, ali u improvizovanoj sali.

Na dnevnom redu današnje sednice su uglavnom bile tacke koje se odnose na proces vizne liberalizacije Kosova sa EU.

Takođe, vladajuće stranke su najavile da izbor kosovskog predsednika nece biti na današnjoj sednici parlamenta. Kandidat za to mesto je Hašim Tači, čijem se izboru opozicija žestoko protivi.

Kosovski ministar spoljnjih poslova Hašim Tači osudio je danas kao promitivno ponašanje opozicijei novimarim a je nakon prekida sednice rekao da je uputio opoziciji poziv na dijalog.

Tači je poručio da ni jedna snaga ne može da zaustavi razvoj institucija na Kosovu i da sa partnerima u Vladi Kosova rade na prevazilaženju situacije, bez obzira na današnju reakciju opozicije.

Poslanica opozicione Alijanske za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je novinarima rekla da aktuelna vlast u Prištini nema legitimitet i da je to pokazao Ustavni sud Kosova, a da opozicija neće stati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Kosovska opozicija traži ostavku Vlade Kosova, protivi se izboru Hašima Tačija za predsednika, ali i sporazumima o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Tači: Primitivno ponašanje opozicije

Kosovski ministar spoljnjih poslova Hašim Tači izjavio je danas da se opozicija ponaša primitivno i da nastavak takvog ponašanja nije dobar za demokratiju na Kosovu.

Tači je to rekao novinarima u Prištini nakon što su poslanici opozicije u skupštini aktivirali suzavac i prekinuli zasedanje i dodao da je uputio opoziciji poziv na dijalog.

Tači je poručio da ni jedna snaga ne može da zaustavi razvoj institucija na Kosovu i da sa partnerima u Vladi Kosova rade na prevazilaženju situacije, bez obzira na današnju reakciju opozicije.

On je pozvao sve na dijalog, ocenivši da ponašanje pozicije nije rešenje i da se treba distancirati od takvih postupaka. Tači je rekao da su tačke koje su se našle na dnevnom redu današnje sednice direktno povezane sa pitanjem vizne liberalizacije za Kosovo i da je postupanje opozicije direktno poritiv budućnosti Kosova.

Nudimo dijalog i saradnju, imamo međunarodnu podršku i jedino rešenje je normalizacija stanja, poručio je Tači. On nije direktno odgovorio na pitanje kada će doći na dnevni red njegov izbor za predsednika Kosova, istakavši da će se to dogoditi kada procene da je trenutak za takvio nešto i da će svečana sednica biti organizovana u predviđenom zakonskom roku.

Poslanik opozicione Alijanske za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi izjavila je novinarima da ova vlast nema legitimitet i da je to pokazao Ustavni sud Kosova, a da opozcija neće stati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Ona je kazala da vlast pokušava da ilegalnim putem u alternativnim salama vode Kosovo dalje i demonstriraju tako snagu.

Kosovska opozicija traži ostavku Vlade Kosova, protivi se izboru Hašima Tačija za predsednika, ali i sporazumima o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Ovako se glasa na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2016

Zasedanje kosovskog parlamenta nastavljeno je popodne, nakon što je bilo prekinuto bacanjem suzavca, a u međuvremenu je policija "izbacila" iz sale 18 poslanika, koje je predsednik skuspštine Kadri Veseli suspendovao...Policija je od njih 18 privela troje, ali istovremeno nije dozvoljavala opozicionim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.