Vekarić: Ako treba i sa crnim đavolom o trgovini organima

Izvor: Politika, 21.Feb.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Ako treba i sa crnim đavolom o trgovini organima

Polako se mozaik zločina sklapa, pojavljuju se i likovi odgovornih, doduše još u senci, rekao je zamenik tužioca za ratne zločine

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić juče je, na tribini „Znali smo” Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji održanoj u Beogradu, izjavio da postoji znatan napredak u rasvetljavanju slučaja trgovine organima otetih Srba tokom ratnog sukoba 1999. godine i neposredno posle njega.

– U ovom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravde nema. I sam se osećam delimično odgovornim za to. Svaki vaš pogled pitanje je za Tužilaštvo za ratne zločine. Želim da znate da se bavimo ovim slučajem, ako treba razgovaraćemo i sa crnim đavolom da bismo došli do novih podataka – poručio je Vekarić porodicama nestalih.

On je prisutne zamolio za razumevanje što ne može da detaljnije govori o ovom predmetu.

– Uskoro ćete videti zašto – nagovestio je Vekarić da postoji značajan pomak u ovoj istrazi.

On je rekao da su nedavno identifikovane ruske žrtve trgovine organima u slučaju klinike „Medikus” u Prištini, da pristižu podaci iz Ukrajine, a da je u Kanadi je pronađen čovek kome je presađen bubreg na Kosovu.

– Da li su se ti isti ljudi bavili ilegalnom trgovinom organima 1999. i 2000. godine? Polako se taj mozaik zločina sklapa, pojavljuju se i likovi odgovornih, doduše još u senci – istakao je Vekarić.

On je podsetio na polemiku bivše haške tužiteljke Karle del Ponte i njenog naslednika Serža Bramerca oko toga ko je odgovoran zbog toga što su u Hagu uništeni materijalni dokazi iz takozvane žute kuće u Albaniji, važne lokacije u slučaju trgovine organima. Vekarić je naglasio da su na ovom slučaju angažovani Tužilaštvo za ratne zločine i Ministarstvo spoljnih poslova, da bi se ova tema što bolje „pozicionirala” u svetu. Idealno bi bilo kada bi Savet bezbednosti UN prihvatio ono što predlaže Srbija, da se imenuje posrednik između ovog tela svetske organizacije i specijalnog tima Euleksa koji radi na slučaju trgovine organima.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović naglasio je da se ovaj zločin dogodio u prisustvu međunarodne zajednice, po dolasku Kfora na Kosovo u junu 1999. godine.

– Svi tragovi u ovom slučaju su iz tog perioda – rekao je Odalović.

On je izrazio bojazan da je činjenica da postoji sumnja u odgovornost predstavnika međunarodne zajednice, koji uprkos raspoloživim podacima ništa nisu preduzeli na rasvetljavanju zločina koji se dešavao u njihovom prisustvu, otežavajuća okolnost u ovom slučaju. Ipak, on se nada da će i međunarodna zajednica u jednom trenutku imati interes da pomogne u rasvetljavanju ovog zločina i da će pojedincima proraditi savest, kao što je to bilo i u slučaju Karle del Ponte koja je u svojoj knjizi argumentovano pisala o trgovini organima, doduše tek kada je napustila haško tužilaštvo i kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Na tribini su usvojeni zaključci u kojima se traži da se istraga ovog zločina vodi pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN.

M. Galović

objavljeno: 22.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.