Vasin za Božić u Visokim Dečanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasin za Božić u Visokim Dečanima

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, Manastir Visoki Dečani danas su posetili predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa. Njih je ugostio iguman manastira, otac Sava Janjić. Istovremeno su u Gračanici, Zočištu i Goraždevcu boravili zvaničnici iz Beograda, ministar rada, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo Marko Ðurić i potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Miroslav Vasin.

Nakon što su zajedno obišli manastirsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkvu, gde ih je iguman Sava upoznao sa bogatom istorijom manastira, priređen je prijem za visoke goste iz Prištine. Predsednica Jahjaga je kazala da je došla kako bi svim građanima Kosova pravoslavne vere čestitala veliki hrišćanski praznik Božić.

"Božić je poseban dan, posebno pravoslavni Božić, koji šalje poruku mira, harmonije, solidarnosti i poverenja jednih u druge", istakla je Atifete Jahjaga, predsednica Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa je naglasio da je na Kosovu uvek vladala velika solidarnost i međuverska tolerancija, te da te vrednosti treba negovati i dalje.

"Želimo da se svi naši građani osećaju sretni, ravnopravni i da razvijamo solidarnost i zajednički život, da probleme i situaciju u kojoj se nalazimo savladavamo svi zajedno", rekao je Isa Mustafa, premijer Kosova.

Iguman Sava Janjić se zahvalio na poseti i poželo svima sretnu Novu 2015. godinu.

"Da nam Bog da mnogo mira zdravlja i sreće i želeo bih da i ovo sveto mesto i sva druga sveta mesta i svetinje drugih religija budu mesta gde će se ljudi zbližavati, povezivati kako bi zajednički radili za bolju budućnost svih", rekao je  iguman Sava Janjic

Ovo je prvi put da su za Božić i predsednik i premijer Kosova zajedno posetili neku od srpskih svetinja.

Jahjaga i Mustafa u Dečanima

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa boravili su danas u manastiru Visoki Dečani i čestitali Božić igumanu manastira Savi Janjiću i svim pravoslavnim vernicima.

Došli smo ovde da prenesemo pozdrave svim građanima povodom pravoslavnog Božić. Želim da praznik proslave sa svojim najbližima, prijateljima, u miru, solidarnosti i pomoći jedni drugima, rekla je Jahjaga.

Božić je poseban dan koji prenosi poruke mira, harmonije i solidarnosti i poverenja, dodala je Jahjaga, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice Kosova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vasin u srpskim enklavama tokom božićnih praznika

Izvor: Blic, 08.Jan.2015, 01:52

Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Miroslav Vasin boravio je tokom božićnih praznika u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji gde je, u manastiru Visoki Dečani, prisustvovao paljenju badnjaka i božićnim liturgijama...Kako je saopštio Biro Pokrajinske vlade za odnose s javnošću, u razgovoru...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.