Varšava: Marš podrške Srbiji

Izvor: B92, 16.Feb.2013, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varšava: Marš podrške Srbiji

Varšava/Prag -- Sa zastavama Srbije i Poljske centrom Varšave je prošlo oko 1.000 Poljaka, protestujući zbog nezavisnosti Kosova i u znak podrške Srbima na Kosovu.

"Manifestacija je protekla mirno bez incidenata", kazao je portparol prestoničke policije koja je obezbeđivala marš, Andžej Brovarek.

"Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: u pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas. Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja", poručila je inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo koja je protest organizovala u saradnji sa organizacijama i udruženjima radikalnih poljskih nacionalista.

U marš su se tradicionalno uključili i navijači prestoničkih fudbalskih klubova, na čelu sa navijačima Legije Varšava.

Noseći transparente podrške Srbima na Kosovu i protiv nezavisnosti, koju je poljska vlada priznala ubrzo po jednostranom proglašenju, demonstranti su skandirali "Srbija - Varrsava - zajednička stvar".

Inicijativa Poljaci za srpsko Kosovo zabranila je nošenje bilo kakvih partijskih simbola u maršu glavnim ulicama Varšave, a pozvala je učesnike da i oni donesu nacionalne poljske dvobojke i zastave Srbije, kao i transparente sa prigodnim porukama.

"Kao Poljaci savršeno dobro poznajemo šta znači parčanje zemlje i gubitak istorijskih zemalja. Savršeno nam je poznat i osećaj nemira i bola u srcu kada razmišljamo o našim zemljacima koji su ostali van granica domovine koja im je oteta", stoji u pozivnici na današnji "marš za srpsko Kosovo."

U masi su se pojavile i zastave Sirije i stare belo-crveno-bele zastave nezavisne Belorusije.

Poljaci za srpsko Kosovo još od 2011. godine organizuju pred ili na godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova protestne marševe, zbog, kako kažu, otimanja Kosova Srbiji. U protestu se obično okupi 1.000 do 1.500 ljudi.

U prestonici susedne Češke, Pragu, demonstracije će sutra posle podne, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava na Vaclavskom trgu, organizovati udruženje Prijatelji Srba na Kosovu, u kojoj preovlađuju aktivisti češke opozicione levice.

Oni pozivaju Čehe da sutra izađu na Vaclavski trg kako bi protestovali protiv kršenja međunarodnog prava i kako se navodi u pozivnici protiv "krađe Kosova Srbiji".

Podsetimo, petoro članova udruženja "Prijatelja Srba na Kosovu", s režiserom i autorom dokumentarca "Oteto Kosovo" Vaclavom Dvoržakom na čelu, tražilo je od Medlin Olbrajt, na promociji njene knjige u Pragu, da potpiše i pet plakata koji nju i SAD optužuju za zločine tokom ratova u Jugoslaviji.

Ona im je na to odgovorila da su "ratni zločinci" i "odvratni Srbi", a češko udruženje odlučilo je da zbog tog antisrpskog komentara podnese protiv nje krivičnu prijavu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poljaci i Česi marširaju za srpsko Kosovo

Izvor: Kurir, 16.Feb.2013

Kao Poljaci šaljemo Srbima kratku poruku: U pravu ste, razumemo vas, podržavamo vas, stoji u pozivnici za današnji popodnevni pohod centrom Varšave..VARŠAVA - Tokom vikenda nacionalisti u Varšavi, a u Pragu levičari, organizuju demonstracije protiv nezavisnog Kosova, pod parolom "Kosovo je Srbija",...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.