Uslovi OEBS-a za sprovođenje izbora na Kosovu – na granici legalnog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi OEBS-a za sprovođenje izbora na Kosovu – na "granici legalnog"

BEOGRAD -

Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju rekli su danas da je OEBS koji bi trebalo da asistira Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u sprovođenju izbora na Kosovu, postavio određene uslove i da će to Ministarstvo tražiti da se o njima izjasni Vlada Srbije.

Savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vlada Jovičić rekao je na sednici RIK da je sa OEBS u načelu dogovoreno da asistira RIK u sprovođenju izbora na Kosovu, ali da je OEBS predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslove koji su "na granici legalnog".

Prema njegovim rečima, OEBS je, radi bezbednosti glasanja, tražio da se glasovi prebrojavaju van teritorije Kosova i Metohije, da birački odbori imaju samo predsedavajućeg i dva člana bez proširenog sastava, kao i da se simboli Srbije mogu isticati samo unutar biračkih mesta.

OEBS je tražio i da se biračka mesta fizički grupišu na 19 lokacija na kojima bi bilo 80 do 100 biračkih mesta, a da se u srpskim sredinama, pre svega na severu Kosova, otvori dodatnih nekoliko mesta.

Jovičić je rekao da je OEBS pristao da se sve ostale procedure sprovedu po zakonima Srbije i dodao da će Ministarstvo tražiti da se o postavljenim uslovima izjasni Vlada Srbije.

"UNMIK, koje je Ministarstvo prvo kontaktiralo oko sprovođenja izbora, prebacio je loptu na OEBS", rekao je on.

Članovi RIK iz Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke ocenili su da RIK ne može sprovesti izbore pod uslovima koje je postavio OEBS jer su protivzakoniti.

Sekretar RIK Veljko Odalović rekao je da je to telo u postupku pripreme izbora radilo identično za teritoriju cele Srbije i da nije dovelo u pitanje regularnost izbora.

Odalović je podsetio da je Vlada Srbije 2008. godine omogućila RIK sprovođenje izbora i rekao da je najvažnije stvoriti bezbednost za sve učesnike izbora, kao i garantovati regularnost glasanja.

Sednica RIK, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo obaveštavanje o aktivnostima i merama koje je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju preduzelo za sprovođenje izbora 6. maja, prekinuta je. Nastaviće se pošto Vlada Srbije toj komisiji dostavi mišljenje o tome da li je, kako je rečeno, bezbedno sprovesti izbore na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(Ne)pristojna ponuda OEBS-a

Izvor: RTS, 27.Apr.2012

OEBS, koji bi trebalo da asistira RIK-u u sprovođenju izbora na Kosovu, predložio uslove koji su "na granici legalnog", rekao na sednici RIK-a savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vlada Jovičić. Ministarstvo će tražiti da se o tim uslovima izjasni Vlada Srbije...Predstavnici Ministarstva za Kosovo...

Nastavak na RTS...

Nepristojna ponuda OEBS-a za izbore na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2012

OEBS, koji bi trebalo da asistira Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) Srbije u sprovođenju izbora na Kosovu i Metohiji, predložio je uslove koji su na granici legalnog, rekao je savetnik ministra za Kosovo i Metohiju Vlada Jovičić na sednici RIK-a u Beogradu...Sednica RIK-a je prekinuta i biće...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.