Uskoro priznavanje diploma

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro priznavanje diploma

Šef pregovaraškog tima Prištine Edita Tahiri najavila je da će tokom januara početi procedura priznavanja univerzitetskih diploma sa Kosova. Verifikaciju diploma radiće Asocijacija evropskih univerziteta.

U januaru će početi procedura priznavanja diploma izdatih na Kosovu, izjavila je zamenica premijera i šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri za portal Zeri.info.

Tim sporazumom koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << omogućava se i priznanje diploma Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, na srpskom jeziku.

Za ostvarivanje sporazuma zadužena je Asocijacija evropskih univerziteta (AEU), dok će se aktivnosti obavaljati u kancelariji te Asocijacije koja će biti otvorena u Prištini, gde će diplome biti nostrifikovane.

Tahiri je rekla da taj sporazum omogućava priznanje diploma studentima koji su završili studije na svim univerzitetima na teritoriji Kosova.

Prema njenim rečima, sporazum se ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova i Asocijacije evropskih univerziteta.

Ljude koji će biti angažovani na tom poslu će izabrati AEU u saradnji sa holandskom organizacijom SPARK, koja treba da rukovodi tom kancelarijom.

Ova međunarodna kancelarija, prema rečima Tahiri, primaće zahteve onih koji su stekli diplomu i potom ih proslediti Asocijaciji evropskih Univerziteta, koja će obavljati međunarodnu sertifikaciju diploma i vratiti ih kancelariji u Prištini gde će moći da budu preuzete.

Na diplomama neće biti pečata ili oznaka Republike Kosovo koju Srbija ne priznaje, već samo pečat AEU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.