Uhapšeni Srbi u pritvoru

Izvor: RTS, 28.Mar.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni Srbi u pritvoru

Srbima koje je kosovska policija uhapsila u utorak na prelazu Bela Zemlja određeno zadržavanje do 48 sati. Uhapšen i jedan radnik Pošte Srbije. Kosovske vlasti ovakvim potezima žele da zaplaše preostale kosmetske Srbe, saopšteno iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Četvorici Srba uhapšenim juče na prelazu Bela Zemlja određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, naveo je za Tanjug portparol kosovske policije Baki Keljani. 

Vlada u Prištini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će za svaki slučaj koristiti sva ustavna i zakonska ovlašćenja, kako se Srbija ne bi umešala u unutrašnje poslove na Kosovu, rekao kosovski premijer Hašim Tači posle hapšenja četvorice Srba, kod kojih je pronađen izborni materijal.

Tači je izrazio uverenje da neće uspeti namera vlasti u Beogradu da i na Kosovu organizuje izbore, istakavši da će u tome kosovska vlada iskoristiti sva sredstva.

Kosovski premijer je na današnjoj sednici vlade rekao da vlasti u Prištini rade sa međunarodnom zajednicom da srpski izbori na Kosovu ne uspeju.

"U potpunosti ćemo poštovati ustav i zakone Kosova. Nameru Srbije procenjujemo kao agresiju na Republiku Kosovo" naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, kod Srba koji su lišeni slobode pronađen je izborni materijal, odnosno birački spisak i pečat opštine Vitina.

Odlukom tužioca određen im je pritvor do 48 sati i oni su pritvoreni u Gnjilanu, dodao je policijski portparol.

Uhapšeni su predsednik opštine Vitina Srećko Spasić i radnici opštinske uprave Ivica Nojkić i Aleksandar Stojiljković. Četvrti uhapšeni je Svetozar Nasković, policajac iz Policijske uprave Uroševac.

Kosovski specijalci uhapsili su popodne Jovicu Baloševića, radnika "Pošte Srbije" iz sela Mogila, rekli su agenciji Beta srpski izvori iz kosovskog Pomoravlja i naveli da je on uhapšen tokom pretresa kuće Ivice Nojkića.

Izvor je naveo da je Balošević uhapšen uz obrazloženje da je pripadnik paralelnih inmstitucija. Tokom pretresa kuće od oca uhapšenog Ivice Nojkića policija je uz potvrdu konfiskovala 8.200 evra.

Kuću uhapšenog Svetozara Naskovića pretresli su kosovski specijalci ROSU. Specijalci su pred kuću uhapšenog Srbina došli u četiri džipa.

Pripadnici specijalne jedinice ROSU su pretresli i porodičnu kuću Spasića u selu Klokot u opštini Kosovska Vitina i zaplenili dva računara, rekao je Tanjugu Strahinja Spasić.

Pretres porodične kuće obavili su specijalci koji su tu došli sa dva policijska kombija nešto posle 15 časova, rekao je Strahinja, sin Srećka Spasića.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od Euleksa da hitno reaguje kako bi četvorica Srba, koje je kosovska policija uhapsila na administrativnom prelazu Bela Zemlja, što pre bili pušteni svojim kućama.

Kako je navedeno u saopštenju, izgovor za privođenje i zadržavanje Srba jeste da je kod njih, navodno, pronađen birački spisak i da su radnici srpskih institucija.

Ministartsvo zahteva od Misije EU da obezbedi slobodu kretanja kosmetskim Srbima i da prestanu bezrazložna hapšenja i maltretiranja Srba od strane kosovske policije koja su poslednjih mesec dana učestala.

"Potpuno je jasno da Priština ovim akcijama obesmišljava dogovor o slobodi kretanja, a učestalim privođenjima Srba, koji rade u institucijama države Srbije, želi da zaplaši preostale kosmetske Srbe", navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, takvo ponašanje i odnos Prištine prema kosmetskim Srbima samo stvara tenzije i čini bespredmetnim svaki dalji napor u uspostavljanju atmosfere poverenja i dijaloga u rešavanju spornih pitanja između dve zajednice u Pokrajini.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je Tanjugu da njihovi službenici nisu stalno prisutni na prelazu Bela Zemlja koji se nalazi na putu Bujanovac–Gnjilane i da je ovo pitanje u nadležnosti kosovske policije.

Ovo nije prvi slučaj ove godine da na prelazu Bela Zemlja neko bude uhapšen. Prethodno su u dva navrata kosovski policajci privodili radnike preduzeća "Pošta Srbije" koji su prevozili poštu iz Vranja na centralno Kosovo.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi odbio je da komentariše hapšenje Srba na prelazu Bela Zemlja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.