Uhapšen vandal koji je skrnavio groblje u Kosovu Polju

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vandal koji je skrnavio groblje u Kosovu Polju

"Prema prvim rezultatima istrage, policija je eliminisala mogućnost da je oštećenje izvršeno iz međuetnickih ili verskih pobuda, već se radi o motivima materijalne dobiti od strane osumnjičenih u ovom slućaju, tako da je u policijskoj stanici u Kosovo Polju, sem oštećenja imovine, pokrenuta istraga odnosno otvoren slučaj teške krađe", navodi se u saopštenju Regionalne policije u Prištini.
Policija je saopštila da je uhapsila 48.godišnjeg M. Buzuku, pod sumnjom da je učestvovao u oštećenju pravoslavnih nadgrobnih spomenika.
Uhapšeni je stanovnik je Kosova Polja i po nacionalnosti Aškalija, kaže se u saopštenju.Njemu je juče po nalogu nadležnog tužioca određene mera policijskog zadržavanja od 48 sati.
Na centralnom groblju u Kosovu Polju proteklih dana porušeno je i oštećeno 56 srpskih nadgrobnih spomenika, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije "zatražila je od međunarodne zajednice da hitno pronađe i kazni počinioce ovog vandalizma".
Skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovu Polju najoštrije su osudili UNMIK i Misija OEBS-a na Kosovu.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je štetu počinjenu na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju kao vandalski napad i čin zla i kriminala i zatražila od nadležnih organa da privedu pravdi počinioce.
"Skrnavljenje grobova je neprihvatljivo i nedopustivo i predstavlja napad na civilizovane vrednosti i poverenje na Kosovu," ocenila je Jahjaga u saopštenju dostavljenom iz njenog kabineta.
Prema njenim rečima, napad na groblje je vandalizam protiv tradicije, toleranicje i poštovanja među ljudima svih zajednica i svih religija na Kosovu. 
I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini osudila je danas skrnavljenje srpskih nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju i ocenila da takvi akti ugrožavaju vrednosti demokratskog i multietničkog društva.
"Ambasada SAD u Prištini najoštrije osuđuje skrnavljenje nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju. Ovakvi akti predstavljaju pretnju za vrednosti jednog demokratskog i multietničkog društva", navodi se u saopštenju.
Američka ambasada je pozvala sve građane da se izjasne protiv ovakvih žalosnih akata i ujedine oko ideala međusobnog poštovanja i tolerancije, sadržanih u Ustavu Kosova.
"Pozdravljamo osudu ovog vandalizma od strane kosovske vlade, kao i početni odgovor kosovske policije na incident", dodaje se u saopštenju, uz napomenu da će Ambasada SAD nastaviti da prati istragu kosovske policije u očekivanju da će počinioci buti privedeni pravdi.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.