U Prištini parada, Beograd upozorava na aparthejd za Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Prištini parada, Beograd upozorava na "aparthejd" za Srbe

BEOGRAD -

Danas se navršava pet godina otkako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost. U Prištini je godišnjica obeležena svečanom paradom bezbednosnih snaga. Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je da tamo vlada "aparthejd" za Srbe koji su obespravljeni i koji su stalna i nezaštićena meta napada.

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poziva međunarodnu zajednicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prihvati realnost - da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive u pokrajini i bez osude svih zločina i počinioca ne može biti pomirenja i napretka, saopšteno je danas iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Povodom petogodišnjice nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ne može biti pravednog i trajnog rešenja.

"Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi", piše u saopštenju.

Navodi se i da se od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti i bez obzira na potpuno odbijanje Srba na Kosovu i Metohiji proglašena takozvana nezavisnost do danas, desilo 1.015 napada na Srbe.

Protiv Srba je 51 put upotrebljeno vatreno oružje, 11 puta su podmetane eksplozivne naprave, 15 puta bačene su ručne bombe i molotovljevi kokteli, 25 puta napadnuti verski objekti, oskrnavljeno 201 pravoslavno groblje, 197 nadgrobnih spomenika uništeno, 10 puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani požari.

U saopštenju se dodaje i da je 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 šuma u vlasništvu Srba, napadnut manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom UNESKO i da niko ne zna tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

"Na trogodišnjeg dečaka i devetogodišnju devojčicu 4. februara bačena je bomba, četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana", poručuju iz kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na takozvanom nezavisnom Kosovu za Srbe nema evropskih standarda, privatizacija je sprovođena i sprovodi se isključivo za Albance, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i naknadu štete uzalud čeka na odgovor, dodaje se.

Iz Kancelarije zaključuju da na "takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca".

Koštunica : Sramno nasilje Zapada nad Srbijom

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je danas da Srbija ni po koju cenu ne sme da bude saučesnik Zapada u otimanju Kosova niti da bezglavo juri u Evropsku uniju.

"Srbija ni po koju cenu,a najmanje zbog fantomskog datuma za početak pregovora sa EU, ne sme da bude saučesnik u sramnom nasilju koje Zapad sprovodi nad Srbijom pokušavajući da nam otme Kosovo", naglasio je Koštunica.

"Pre pet godina albanski separatisti su pod neposrednim rukovodstvom zapadnih sila, i uz vojno prisustvo NATO pakta, protiv pravno prekršili Povelju UN i Rezoluciju 1244 jednostrano proglašavajući nezavisnost. I posle pet godina svima je jasno da ova lažna država nema nikakav legitimitet i da je napravljena i da se održava golom silom i najgorom nepravdom", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je dodao da ne vredi golo nasilje, dok god se Srbija pridržava međunarodnog prava i svog Ustava. Umesto što Srbija bezglavo hrli u EU, odričući se svega što istinski vredi, poslednji je trenutak da se vlast trgne i najodlučnije brani naše neotuđivo pravo da Kosovo pripada Srbiji. Biće velika i nezabeležena sramota ako Srbija postane saučesnik i pridruži se otimačima naše teritorije, kaže se u pisanoj izjavi Vojislava Koštunice.

Đurđević: Kosovo nije nezavisno bez stolice u UN

Koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević izjavio je danas da Kosovo samostalnost utvrđuje na međunarodnom planu kroz bilateralne odnose, ali da mu je za puno zaokruženje potrebna stolica u UN.

"Kosovo je osvojilo samostalnost i utvrđuje je na međunarodnom planu kroz bilateralne odnose i članstvo u UN je okvir u kojem oni ne mogu da se kreću dokle god Srbija koči priznanje. Da bi Kosovo postalo punopravni član UN to mora da predloži Savet bezbednosti UN", rekao je Đurđević Tanjugu povodom petogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je ukazao da se sigurno može naći neki "međuprostor koji je sličan statusu na primer Palestine, ali da je važno da Srbija gleda njen dugoročni interes".

"Mi smo pokušali sa aktivnom opstrukcijom Kosova u UN, ali na kraju smo ipak došli do toga da moramo da sednemo sa njima i regulišemo odnose", rekao je Đurđević.

On je, međutim, dodao da "čitav proces normalizacije kao rezultat može da ima i dogovor o članstvu Kosova u UN".

"I Srbija je za ovih pet godina shvatila realnost situacije na Kosovu. Prošla vlada je shvatila, ali to nije govorila, dok sadašnja vlada i predsednik priznaju da Srbija nema uticaj na Kosovu i da se mora naći rešenje zajedničkih odnosa sa takvim Kosovom", precizirao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, na Kosovo se gleda kao na samostalni entitet, koji ima svoju vladu i predsednika sa kojima srpski državnici razgovaraju uz posredovanje EU i to nije odnos pune ravnopravnosti.

Đurđević je istakao i da je dobro da se spoznalo da je važno ići ka realnim rešenjima koja omogućavaju da se reše tehničke stvari, a takva rešenja približavaju i statusnim pitanjima, među kojima su normalizacija odnosa i status Srba na severu pokrajine.

Koordinator Foruma za etničke odnose ukazao je da Srbija može da bude talac Kosova, jer ono "više koraka zaostaje za Srbijom" u procesu evrointegracija.

On smatra da evropski političari najviše razmišljaju kako da se spreči da Srbija blokira ulazak Kosova u EU, a budući da ne postoji mehanizam za tako nešto, u Briselu mogu da kažu da Srbija treba da sačeka da se Kosovo modernizuje i razvije pa da uđu zajedno.

"U tom smislu Srbija može biti talac nerešenih odnosa sa Kosovom", zaključio je Đurđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.