Trojica srpskih komandira KPS dobili otkaze

Izvor: Blic, 05.Jul.2011, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojica srpskih komandira KPS dobili otkaze

KOSOVSKA MITROVICA - Komandiri policijskih stanica na severu Kosova Bratislav Kragović, Nenad Đurić, Zoran Miljković i Radomir Radosavljević dobili su otkaze, a prethodno su bili suspendovani zbog odbijanja odluke da pređu na druga radna mesta.

Odluku o "rotaciji" četiri policijska komandira na nova radna mesta doneo je generalni direktor Kosovske policije (KPS) Rešat Malići, što je i potvrđeno u kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, dok agencija Beta saznaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komandirima nisu uručena rešenja o otkazu.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić rekao je agenciji Beta da čelnici lokalnih samouprava na severu Kosova ne prihvataju odluku o otkazu komandira policije.

"Za nas su odluke o prestanku radnog odnosa komandirima koji su odbili da izvrše rotaciju neprihvatljive, mi ih ne priznajemo", rekao je Pantić.

On je najavio da će čelnici opština sa severa Kosova insistirati da Euleks poništi odluke o smenjivanju komandira, da ih vrati na radna mesta, i da ne prizna "jednostrane odluke takozvanog MUP-a Kosova i njihovog ministra Bajrama Redžepija".

"Bojim se da će se povećati tenzije, a postoji i mogućnost da čelnici opštinskih skupština donesu odluke o preuzimanju odgovornosti za bezbednost u svojim opštinama i da sami predlože komandire policijskih stanica", upozorio je Pantić.

On je rekao da "predstavnici Euleksa danas nisu želeli da komentarišu odluke takozvanog ministra Bajrama Redžepija".



Ivanović: Naći kompromisno rešenje

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je izjavio agenciji Beta da je sugerisao da se nađe kompromisno rešenje i da svi komandiri KPS iskoriste svoja proceduralna prava, da se žale na odluku o prestanku radnog odnosa, a da se Euleks odmah uključi u rešavanje, kako je naveo, "neodržive situacije".

"Moramo biti razumni i razboriti - i Priština, i Euleks, i Srbi. Ne treba 'terati mak na konac' jer ć‡e štetu platiti građani", rekao je Ivanović i dodao da je postalo jasno da je "jednostrani potez Prištine" doneo nevolje.

"Predsednici opština moraju biti konsultovani.., što uostalom i njihovi propisi predviđaju", kazao je Ivanović i dodao da bi Euleks morao da posreduje u rešavanju spora.

"Mir i uzdržavanje od jednostranih poteza moraju biti politika i Albanaca u Prištini, i Srba na severu Kosova, ali i Euleksa - kao posrednika, kada ne možemo doći do zajedničkih rešenja", ukazao je Ivanović.

Povezane vesti: Blokiran ulaz u policijsku stanicu u Zubinom Potoku Trojica od šestorice suspendovanih Srba se vratila na posao Pantić: Smenjeni komandiri će u petak biti na poslu Srpske opštine sa severa odbijaju rotaciju policije Fatmir Ljimaj se predao policiji Euleksa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.