To je čaj od kamilice u odnosu na to šta Beograd mora da proguta

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 09:53

"To je čaj od kamilice u odnosu na to šta Beograd mora da proguta"

Tirana -- Albanski premijer izjavio da su kompromisi koje Priština mora da učini, ma koliko oni za njih bili bolni, “čaj od kamilice“ u odnosu na ono što Beograd mora.

Edi Rama kaže i da posle sastanka u Ohridu vidi svetlo na kraju tunela kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

“Postoji to svetlo i svaki korak napred je korak ka njemu, a prošli smo vekove i decenije kada je svaki korak napred bio korak u tamu“, rekao je Rama u intervjuu za Politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << debatni klub.

Rama kaže da je “Zajednica srpskih opština dogovor koji je potpisan i da ima posebnu važnost, jer se radi o maksimumu koji Priština može da ponudi Beogradu i srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji“.

Na pitanje šta misli o glasnom protivljenju Aljbina Kurtija osnivanju ZSO, Rama kaže da je “tranzicija iz poetike opozicije u prozu vlasti bolna“. “Ta tranzicija nije laka, posebno kada je poezija veoma žestoka, onda je i tranzicija teža, ali je to nešto što se događa svakome“, rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji, čak i odnosi Beograda i Prištine. “Danas imamo proces normalizacije odnosa uz pomoć Evropske unije i SAD, koji su dali veoma značajne i zanimljive signale u vezi sa mogućnošću kraja konflikta i početka nove ere“, navodi albanski premijer.

Rama kaže da su se odnosi Beograda i Prištine već poboljšali, jer “ko je do juče mislio da Aljbin Kurti može sesti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

“Opraštanje nije tako lako, to je proces. Tako da moramo da napravimo mir. A, raditi za mir je mnogo teže... Ima nekih koji kažu da je mir mnogo teži od rata. Ja nisam ratovao, ja više volim mir. Naravno, rat je poslednje sredstvo“, rekao je Rama.

Rama je, govoreći o pritisku na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, rekao da Srbiju zbog toga ne treba pritiskati. “Srbiji to ne može da uradi ni politički ni tehnički. Srbija je gotova bez ruskog gasa. Ona nije Nemačka koja može da čeka i da u njoj svake druge subote kancelar otvara još jednu platformu za tečni naftni gas, preko kog će nabavljati daleko skuplji gas iz Katara i drugih zemalja“, rekao je Rama, a prenosi Sputnjik.

Pema njegovim rečima, interes Zapada i Albanaca je da se Srbija svrsta uz EU i SAD, a ne da se izoluje. “Šta je naš interes? Da Srbija bude izolovana, da se Srbija pretvori u destruktivnu silu ili da se Srbija integriše sa svim teškoćama, sa svim preprekama, sa svim tim svojim borbama? Kažem da je ovo drugo važnije. Ono što je najvažnije za budućnost naše dece na ovim prostorima, jeste da im prenesemo strast da se ne bore jedni protiv drugih“, poručio je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŠOKANTNA IZJAVA EDIJA RAME! "Kosovo je danas nezavisno, Srbija se predaje toj realnosti"

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2023

Albanski premijer ne prestaje da šokira novim izjavama o tzv. Kosovu...Albanski premijer Edi Rama izjavio da je "Kosovo danas nezavisno i da se Srbija predaje toj realnosti koja se ne može promeniti"...Međutim, dodaje i da je "daleko dan kada će Srbija priznati Kosovo"...- Kompromisi koje Priština...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.