Tehnička ili namerna greška

Izvor: RTS, 08.Jul.2011, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnička ili namerna greška

Na Kosovu se nedovoljno dosledno sprovodi Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, a greške u dokumentima koje izdaje Priština ne predstavljaju namerno narušavanje etničkog identiteta, tvrde u MUP-u Kosova.

Srbima i drugim nacionalnim zajednicama na Kosovu se ne narušava etnički identitet, tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, odgovarajući na komentare da se albanizacijom srpskih prezimena u dokumentima koje izdaju kosovske vlasti vrši prekrajanje etničke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slike na Kosovu i Metohiji.

Kosovski MUP, međutim, ne isključuje mogućnost grešaka prilikom unošenja podataka u lične karte i pasoše.

"Ukoliko problem postoji, onda je moguće da greška bude tehnička, softverska, ali može da bude i namerna. Ne želim da komentarišem to da li je po sredi opstrukcija opozicije, u opštini gde je opozicija na vlasti, ili je reč o ličnoj nameri. Činjenica je da inprelmentacija Zakona nije u celosti sprovedena", kaže zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.

U opštini Gračanica, najvećoj srpskoj sredini u centralnom Kosovu, nije bilo primera da su imena i prezimena Srba ispisana sa dodatim slovima, koja u prezimenima koriste Albanci.

"U Gračanici nema takvih primera. Mi smo u matičnoj službi proverili podatke koje smo dobili iz Prištine, ali se građani žale da takvih primera ima na teritoriji Kosova", kaže predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović.

U Međunarodnoj civilnoj kancelariji, čiji mandat obuhvata i podržavanje prava manjina, kažu da nije bilo primera ugrožavanja nacionalnog identita Srba kroz lične karte i pasoše.

U Prištini se, međutim, slažu da se Zakon o službenoj upotrebi pisma ne sprovodi dovoljno, a to kažu i sami žitelji Kosova. U MUP-u Kosova navode da su opštine dužne da sprovode zakone na terenu i da od opštinske uprave zavisi kako se implementacija odvija.

U opštini Gračanica, shodno Zakonu, svi natpisi u naseljima su ispisani prvo na srpskom, i to ćirilicom, a onda na albanskom jeziku.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je četvrtak od predsedavajućeg OEBS-a, šefa litvanske diplomatije, Audronijusa Ažubalisa da spreči pokušaje Prištine da kroz albanizaciju srpskih prezimena u dokumentima koje izdaju kosovske vlasti, izvrši prekrajanje etničke slike na prostorima Kosova i Metohije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.