Tahiri: Sever bi priznao Prištinu da se Beograd ne meša

Izvor: Kurir, 09.Okt.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Sever bi priznao Prištinu da se Beograd ne meša

Većini se smučilo da budu taoci nedostatka vladavine prava i mafijaških struktura, rekla ej Tahiri

FRANKFURT- Šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri ocenila je da bi Srbi sa severa prihvatili vlast Prištine kad bi, kako je rekla, "Beograd prestao da njima manipuliše".

Tahiri je kazala da su prištinske vlasti naporno radile da zadobiju poverenje Srba na Kosovu i da sada većina njih podržava te institucije.

"Oni imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << svoje predstavnike i u Vladi i u parlamentu. Naša policija je multietnička jer su i Srbi njen deo. Pa, ako je to moguće u drugim delovima, zašto ne bi bilo i na severu. Ali, Srbija mora da prekine sa mešanjem", kazala je Tahiri i ponovila da je sigurna da bi Srbi na severu prihvatili nezavisnost ako se Beograd ne bi mešao.

Tahiri je kazala i da prištinske vlasti razgovaraju sa Srbima sa severa i, prema njenim rečima, "većini se smučilo da budu taoci nedostatka vladavine prava i mafijaških struktura".

"Oni žele normalan život. Ahtisarijev plan im nudi zaštitu i specijalna prava koja su daleko veća od recimo Ohridskog sporazuma o pravima Albanaca u Makedoniji kojih ima znatno više nego Srba na Kosovu. Ahtisarijev plan, dodala je Tahiri, predviđa da Srbi koji čine otprilike pet odsto stanovništva, upravljaju sa 10, odnosno 27 odsto svih opština na Kosovu.

"To je dovoljan razlog da srpska manjina bude deo kosovskih institucija i realnosti", zaključila je ona.

Bez obzira na, kako je rekla, drastično različite interpretacije, Tahiri je kazala da veruje da su i Kosovo i Srbija shvatili da je u dijalogu reč samo o tehničkim, praktičnim pitanjima, ali je kazala i da Srbija ne sprovodi dogovoreno.

"Postoji sedam sporazuma koji su za nas prvi u istoriji između dve države. Prvi put da smo se oko nečega dogovorili. Međutim, Srbija ne sprovodi dogovoreno", kazala je ona u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

Ona je dodala i da Priština još ne zna da li će Beograd priznati njihove univerziteske diplome, a da je jedini sporazum koji se primenjuje onaj o slobodnoj trgovini, iako, kazala je, "suočen sa opstrukcijama ilegalnih paralelnih struktura".

Tahiri je navela i da je jedini potpisani sporazum između Prištine i Beograda onaj o integrisanom upravljanu granicama, "na koji smo parafe stavili Borislav Stefanović i ja".

"Potom je naš ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi potpisao tehnički protokol, a prošle nedelje je to učinio i srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Ostali sporazumi su dogovoreni. Oni nisu potpisani, ali su za mene obavezujući, jer je celokupan tehnički dijalog bio pod posredovanjem i nadzorom EU i jedan od uslova za evropske integracije i Kosova i Srbije", objasnila je ona.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri: Sever bi priznao Prištinu, da se Beograd ne mešaj

Izvor: Kurir, 09.Okt.2012

Većini se smučilo da budu taoci nedostatka vladavine prava i mafijaških struktura, rekla ej Tahiri..FRANKFURT- Šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri ocenila je da bi Srbi sa severa prihvatili vlast Prištine kad bi, kako je rekla, "Beograd prestao da njima manipuliše"...Tahiri...

Nastavak na Kurir...

Sever bi priznao Prištinu kad se Beograd ne bi mešao

Izvor: Press, 09.Okt.2012

Šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri ocenila je da bi Srbi sa severa prihvatili vlast Prištine kad bi, kako je rekla, "Beograd prestao da njima manipuliše"

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.