Tahiri: Nema ZSO dok se ne sruši zid u Mitrovici

Izvor: Blic, 27.Dec.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Nema ZSO dok se ne sruši zid u Mitrovici

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri tvrdi da Srbija nema nikakvu ulogu u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, a da srpski predstavnici nemaju ovlašćenja za tako nešto.

- „Nije Srbija ta koja imponira datume ili koja može da vrši pritisak - kazala je Tahiri u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Reagujući na najavu da će Srbi sa KiM sami formirati ZSO, ako Priština to ne učini do Sretenja, odnosno 15. februara naredne godine, Tahiriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je navela da je Briselski sporazum o ZSO međunarodni sporazum, "u isključivoj nadležnosti Republike Kosova", a da se sprovođenje može ocekivati "kada bude uklonjen zid u Severnoj Mitrovici".

Tahiri je ponovo optužila Beograd da je šest godina odlagala sporazum o pozivnom broju za Kosovo, da još blokira sporazum o energetici i da još uvek održava deo "paralelnih" opštinskih struktura na Kosovu.

Ona je navela i da proces izrade statuta još nije počeo ali i kada se sa tim počne, statut će, prema njenim rečima, biti u potpunosti u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz decembra 2015.

Direktor vladine kancelarije za Kosovo i Meothiju Marko Đurić najavio je juče da ukoliko narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpski predstavnici će od Sretenja (15. februara) 2017. sami uspostavljati Zajednicu na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tahiri: Nema ZSO dok se ne sruši zid u Mitrovici

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2016

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri tvrdi da Srbija nema nikakvu ulogu u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, a da srpski predstavnici nemaju ovlašćenja za tako nešto...„Nije Srbija ta koja imponira datume ili koja može da vrši pritisak“, kazala je Tahiri u izjavi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.