Sve zavisi od Srba s Kosova

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve zavisi od Srba s Kosova"

Beograd -- Analitičar Ognjen Pribićević izjavio je da primena sporazuma postignutog u Briselu zavisi od toga kako će ga prihvatiti Srbi sa severa Kosova.

Pribićević navodi i da Beogradu ostaje da im objasni koje su to garancije da albanske snage neće biti prisutne na severu.

"Za srpsku stranu je jako važno da taj predlog bude jedinstveno ili prihvaćen ili odbijen", rekao je Pribićević agenciji Beta i dodao da ostaje da se vidi kako su formulisane garancije da albanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage neće biti prisutne na severu Kosova.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine, Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, ocenio je da je to pozitivan znak i da je očigledno Srbija dobila više nego što joj je prethodno bilo ponuđeno.

"Očigledno da je ova ponuda poboljšana u odnosu na prethodnu, jer zajednica srpskih opština ima nadležnost u domenu bezbednosti, odnosno policije, a ostaje da se vidi kako je rešen problem sudstva, to jest koji bi sudovi bili u Mitrovici", rekao je on.

Sociolog Dušan Janjić izjavio je da će primena sporazuma postignutog u Briselu zavisiti od autoriteta vlasti u Beogradu i Prištini.

Janjić je u izjavi agenciji Beta rekao da kada je Beograd u pitanju ostaje da se vidi da li će on moći da napravi politički dogovor s predstavnicima Srba na severu Kosova.

"Konačno je potpisano nešto što je moglo da se uradi i ranije, par prekida trebalo je Beogradu da pripremi sopstvenu javnost", rekao je Janjić i ocenio da kompromis koji je postignut u Briselu omogućava korak napred.

Janjić je rekao da je Srbiji sada "glavna adresa" evropski komesar za proširenje Štefan File u vezi sa pitanjem datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Parafiranje sporazuma između Beograda i Prištine danas u Briselu predstavlja veoma značajan korak i istorijski dan za obe strane, ocenili su danas direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

"Mislim da je ovo zaista istorijski dan u kome je postignut jedan važan i težak kompromis za obe strane ali koji govori o opredeljenosti obe strane za demokratsku budućnost", rekao je za Betu Vejvoda, koji u Bratislavi učestvuje na Forumu za globalnu bezbednost (Globsec).

On je rekao da se radi tek o prvom, veoma značajnom koraku nakon koga sledi "primena, razrada raznih detalja i privikavanje na novu situaciju".

Ocenio je da je srpska javnost već duže vreme spremna za rešenje problema koji se nadvijao nad celom državom i pretio da postane zamrznut konflikt ili slučaj poput Kipra.

Vejvoda je podsetio da je premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen 2003, bio svestan da pitanje Kosova mora brzo da se rešava.

"Đinđić je ustvari želeo da budemo tu gde smo danas pre 10 godina kada je pokrenuo svoju inicijativu, jer je bio svestan pre drugih da

mora da se reši ne samo haško pitanje već i pitanje Kosova", rekao je Vejvoda.

Dodao je da postizanje dogovora pokazuje i dalje veliki i pozitivan uticaj Evropske unije kao mirovnog projekta koji je pokrenut posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečili budući sukobi u Evropi.

"Naš region, i konkretno Beograd i Priština, primerom pokazuju da žele da pristupe tom projektu, na vrlo praktičan i konkretan način", rekao je Vejvoda.

On je rekao i da ga suštinski ne brine primena dogovora, da nije pesimista u tom pogledu, iako će, kako je dodao, biti teških trenutaka i raznih prepreka.

Sonja Liht je rekla da je današnje parafiranje sporazuma ne samo veliki korak za Sribju i Kosovo već i za ceo region, kao korak ka trajnoj stabilnosti i razvoju.

"Mislim da je jako važno da smo pokazali da možemo da postignemo kompromis. Sve što može da se desi bez kompromisa jeste tapkanje u mestu a ono je samo po sebi opasno", rekla je za Betu Lihtova koja takođe učestvuje na forumu Globsec u bratislavi.

Ona je dodala da će još mnoga toga morati da se prevazilazi korak po korak, ali da je najvažnije da se ulije osećaj sigurnosti i perspektive građanima u Srbiji, kao i Srbima i Albancima na Kosovu.

Lihtova je ocenila da primena neće biti laka, ali da je važno da je dobijen dobar vetar u leđa što treba iskoristiti.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da će današnje potpisivanje predloga sporazuma između Beograda i Prištine relaksirati situaciju u Srbiji i regionu i da je na taj način postignut važan korak za dobijanje datuma za početak pregovora za priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Simić je u izjavi Tanjugu rekao da je "potpisan važan sporazum" i da očekuje da ga obe vlade prihvate.

"Reakcije u Evropskoj uniji su pozitivne i Beograd može da očekuje ono zbog čega je i potpisao sporazum, odnosno dobijanje datuma za početak pregovora za priključivanje EU. Dobra atmosfera u kojoj se sve događa je veoma važna i ona bi mogla da bude i nacin da se prevaziđu i brojni detalji koji su ostali otvoreni", smatra Simić.

Prema njegovim rečima potpisivanje predloga sporazuma u priličnoj meri će relaksirati situaciju pošto više pitanje Kosova, kako je naglasio, neće "leteti" nad unutrašnjom politikom i regionom.

Na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija koji je za predlog sporazuma izjavio da garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, Simić je odgovorio da je to bilo očekivano.

U planu iz 2007, tadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj trojici za Kosovo Volfganga Išingera, predloženo je da odnos Srbije i Kosova bude kao između dve Nemačke - saradnja u svim oblastima osim međusobnog priznanja, rekao je Simić.

U sedištu NATO-a u Briselu u prisustvu Ketrin Ešton srpska strana je dobila garancije da kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova.

Generalni sekretar NATO-a je izjavio da će NATO učiniti sve kako bi se implementirao sporazum Beograda i Prištine i da se nada da će on biti postignut.

Visoka predstavncia EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Brisel,u da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci, kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Janjić o sporazumu Beograd-Priština: Okončana značajna faza, tek predstoji posao

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Apr.2013

BEOGRAD - Ognjen Pribićević je naglasio da srpska vlada treba da veoma pažljivo da gleda kako će na predlog sporazuma reagovati Srbi sa Kosova.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.