Suroi: Kosovo nema obavezu da formira ZSO

Izvor: Press, 07.Dec.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suroi: Kosovo nema obavezu da formira ZSO

Kosovski publicista Veton Suroi smatra da Kosovo nema nikakvu obavezu ni prema Ahtisarijevom planu, ni prema Ustavu Kosova da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO).
          Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom krajem avgusta.
"Video sam odredbe Ahtisarijevog plana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vezano za ZSO i mogu da konstatujem da Kosovo nema nikakvu obavezu iz tog plana vezanu za formiranje Zajednica srpskih opština. Kosovo je integrisalo prava manjinskih zajednica (manjinska prava) u svoj Ustav", rekao je Suroi.
U tom Ustavu, takođe, kazao je, ne postoji nikakva obaveza za formiranje Zajednice srpskih opština.
"Naprotiv, bilo kakva Zajednica srpskih opština kvari osnovnu strukturu vlasti u Ustavu", napisao je Suroi na svom Fejsbuku. 
On je dodao da se zalaže za politički dijalog, ali je prethodno zatražio oslobađanje, kako je naveo, političkih zatvorenika Donike Kadaj - Bujupi i Aljbina Kurtija, prenela je Koha.net.
"Kosovo ima obavezu da se vrati političkom dijalogu tako što će prvo osloboditi političke zatvorenike Doniku Kadaj-Bujupija i Aljbina Kurtija", rekao je on.
Suroi navodi i da "Kosovo, pre nego što pokuša da normalizuje odnose sa bilo kim,  mora da normalizuje samo sebe".
Tri opozicione parlamentarne stranke - Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo protive se formiranju Zajednice srpskih opština i u protekla tri i po meseca blokirali su rad parlamenta zbog čega je Priština zapala i u parlamentarnu krizu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.