Sud za Kosovo neće biti na Kosovu

Izvor: Press, 19.Feb.2015, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sud za Kosovo neće biti na Kosovu"

Prištinski list "Koha ditore" navodi da je imao uvid u kopiju poverljivog dokumeta EU o Specijalnom sudu.
Prema dokumentu EU o Specijalnom sudu, koji se poziva na kosovske zakone i ustavni poredak, zahteva se transfer ustavnih i sudskih ovlašcenja na jedan međuanrodni sud koji će se baviti izvršenim ratnim zločinima na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << od 1998. do 2000. godine, piše ''Koha ditore''.
U kopiju dokumeta, kako piše taj dnevnik, uvid je imao i Radio Kosovo, a prema planu EU sud će biti premešten izvan teritorije Kosova pa će i sudski procesi biti izvan Kosova, a predviđa se da i eventualno osuđeni u timm procesima kaznu izdržavaju izvan Kosova. 

Dokument EU o Specijalnom sudu, za koga se govori da je trebalo da bude tajan a koji je predat kosovskim institucijama za osnivanje Specijalnog suda, između ostalog uključuje ratne zločine počinjene pre i posle rata, specijalizovana odelenja, osude i suverenitet. 

Prema njihovim rečima, dokument predviđa potpunu nezavisnost specijalnih odelenja i istrage za izvršene ratne zločine od 1998. do 2000. godine. 



Po ovom dukumentu Poglavlje 2, član 3, ocenuje da će specijalna odelenja biti sastavni, ali potpuno nezavisan deo od svakog nivoa sudskog sistema Kosova uključujuci i Vrhovni Sud. Specijalni sud, prema tom dokumentru, neće imati ničeg zajedničkog sa strukturama suda na Kosovu niti sa ostalim institucijama. 

Po članu 44, kako se navodi, specijalizovana odelenja mogu da izreknu protiv osuđenog lica zatvor do maksimalne kazne. 

Takođe, dokument predviđa i poseban sistem zaštite svedoka i uzimanja izjava. 

Radio Kosova navodi da se u kopiji tog dokumenta, u članu 14 kaže da se u ratne zločine ukljucuju namerna ubistva, torture, uništenje imovine, isterivanja, uzimanje taoca...

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.