Sud: ZSO nije potpuno u skladu sa Ustavom Kosova

Izvor: B92, 23.Dec.2015, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: ZSO nije potpuno u skladu sa Ustavom Kosova

Ustavni sud Kosova je odlučio je da Sporazum o zajednici opština nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova, saopšteno je iz Ustavnog suda.

U odluci se ističe da se to odnosi na članove Ustava Kosova o jednakosti pred zakonom i o osnovnim pravima i slobodama.

Ustavni sud je dao saglasnost da se nastavi sa osnivanjem ZSO i naveo da u dekretu, koji Vlada Kosova treba da usvoji i dostavi Ustavnom sudu, treba da ima u vidu primedbe ustavnog suda.

"Konstatujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pravni akt Vlade Republike Kosovo i Statut koji ostvaruje principe da bi bio u saglasnosti sa duhom ustava, članom 3, pararaf 1 i poglavljima II i III treba da ispuni ustavne standarde i posebno treba da bude u skladu sa članom 3, 7, 12 sa poglavljem II (osnovna prava i slobode), sa članovima 21 i 44 Poglavlja III (Prava zajednica i njihovih pripadnika)", navodi se u upravo objavljenoj odluci Ustavnog suda.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je predstavnike institucija i političkih partija da poštuju danas objavljenu presudu Ustavnog suda u Prištini prema kojoj Sporazum o asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova.

Jahjaga je u saopštenju pozvala vladajuću koaliciju i opozicione partije da "iskoriste ovaj trenutak i ponovo započnu politički dijalog i vrate normalnost na Kosovu".

Savetnik premijera Kosova Bajram Gecaj odbacio je večeras mogućnost ostavke predsednika Vlade Kosova Ise Mustafe što su zatražili pojedini opozicioni predstavnici nakon odluke Ustavnog suda Kosova o poništavanju pojedinih odredbi Sporazuma o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

Gradonačelnik Prištine i potpredsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Špend Ahmeti rekao je da su poslanici koji su se suprostavljali sporazumu o ZSO u zatvoru, kao i da ostavka Vlade Kosova nakon odluke Ustavnog suda nije dovoljna.

"Oni poslanici koji su bili protiv sporazuma su u zatvoru, dok su korumpirani kriminalci van. Ostavka nije dovoljna", rekao je Ahmeti.

Međutim, Gecaj je potom odbacio mogućnost da Mustafa podnese ostavku.

Lider opozicione Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj ocenio je večeras da je Ustavni sud konstatovao ono što je govorila ujedinjena opozicija.

"Na kraju je Ustavni sud konstatovao ono što smo mi rekli, što je rekla ujedinjena opozicija, a to je da je sporazum o zajednici u suprotnosti sa Ustavom Kosova", napisao je Ljimaj na Fejsbuku.

Poslanik Iljir Deda ocenio je da je dobra odluka Ustavnog suda.

"Odluka odbacuje izvršna ovlašćenja i monoetnicitet Zajednice", napisao je Deda na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud svodi ZSO na nevladinu organizaciju koja ne može biti jednonacionalna.

"Vlada Tači - Mustafa je pogazila Ustav. Oni koji gaze Ustav nemaju kredibilitet niti da nastave dijalog niti da vladaju Kosovom", ocenio je Deda.

Odluka Ustavnog suda Kosova o Sporazumu o Zajednici srpskih opština nije relevantna za Vladu Srbije, već je to samo sporazum postignut 25. avgusta u Briselu uz posredovanje EU, rekao je za agenciju Beta izvor iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Beograd traži potpuno sprovodjenje dogovorenih sporazuma i od toga neće odstupiti, a na Prištini je da bez daljeg odlaganja sprovede ono što je dogovoreno u Briselu, rekao je izvor agencije Beta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud: Sporazum o ZSO nije potpuno u skladu sa ustavom Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2015

Ustavni sud Kosova odlučio je danas da Sporazum o asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) nije u potpunosti u skladu sa duhom kosovskog Ustava, ali je dao saglasnost da se nastavi sa osnivanjem ZSO...Ustavni sud je saopštio da je utvrdio da "principi kao elaborisani u Asocijaciji/Zajednici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.