Studenti na KiM veruju Srbiji

Izvor: B92, 01.Okt.2013, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Studenti na KiM veruju Srbiji"

Beograd/Kosovska Mitrovica -- Ministar bez portfelja zadužen za KiM Vulin izjavio da je broj upisanih studenata na Prištinskom univerzitetu, pokazatelj poverenja roditelja u našu državu.

Vulin je zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tomislavom Jovanovićem u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao svečanoj dodeli indeksa brucošima Prištinskog univerziteta (PU).

On je istakao da broj upisanih studenata ove godine, koji je veći nego ikad u istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Univerziteta, govori da studenti i njihovi roditelji imaju poverenje u svoju Vladu i državu.

"To govori da vi i vaši roditelji hoćete da uložite sebe i ono najlepše što imate, svoju mladost, u to da ćete postati dobri i čestiti ljudi a na KiM to nije moguće bez aktivne pomoći države i Vlade,"- rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, činjenica da je ove godine na PU upisano više studenata nego ikada u istoriji "govori da ovaj narod ne može da izgubi," niti da bude oteran.

"Srbiju sa KiM mogu da pomere samo Srbi a Srbi koji upisuju svoju decu u srpski fakultet neće da pomere državu Srbiju, neće da oteraju svoju Vladu, neće da izgube nadu", kazao je ministar Vulin.

On je ponovio da će studenti koji su ove godine upisali fakultete na Prištinskom univerzitetu imati iste indekse, sa istim pečatom kao u Srbiji.

Ministar bez portfelja je istakao da Srbi na Kosovu zaslužuju da imaju profesora i program škole na svom jeziku, svog gradonačelnika, lekara, policajca i sudiju jer, kako je rekao, "gde to nemamo, nema ni nas".

"Molim vas da ostanete dostojni sebe i da ne dozvolite da neko drugi bude naš gradonačlenik, policajac, sudija i da gori od nas vladaju nama,"poručio je Vulin osvrćući se na predstojeće lokalne izbore na Kosovu.

"Mi smo tu da ostanemo. Indeksi koje imate danas, imaćete ih i za četiri godine kad završite fakultete, sa istim naslovom, sa istim pečatom, programom, profesorom, sa istom školarinom a daj Bože da je ukinemo," – rekao je Vulin.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović istakao je da se PU razlikuje značajno od drugih univerziteta po prilici, studentima koji su odabrali poziv i po specifičnosti uslova u kojima će ostvariti svoje školovanje.

"Neka ti razlozi ne budu razlozi za strah već za iskorak dalje, za veću odvažnost, inovativnost, za zajedničko zalaganja vas i vaših profesora da ostvarimo i kompenzujemo ono što nam se čini da veći, stariji Univerziteti imaju,”- rekao je ministar prosvete.

Ministar za obrazovanje Tomislav Jovanović rekao je da "Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici ima sve preduslove da se nađe među 500 univerziteta u svetu".

"Naš zadatak, zadatak Minstarstva za obrazovanje, koji ima 150.000 zaposlenih u toj oblasti i oko dva miliona - od predškolaca do onih na doktorskim studijama, predstavlja ogroman kompleks a vi ste jedan nezamenljiv i značajan deo tog kompleksa", rekao je Jovanović i naglasio da obrazovanje i nauka nisu potrošnja već investicija.

Rektor prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić rekao je da "bez Univerziteta srpski narod na Kosovu i Mretohiji nema šta da traži".

"Studenti i njihovi profesori sa prištinskog Univerziteta neće nikada pokazati malodušnost, ali činjenica je i da se Brus, Blace, Medveđa, Preševo i Bujanovac brane našim opstankom na Kosovu i Metohiji", rekao je Milačić i pozvao buduće akademce da znanjem i obrazovanjem svrstaju u sami vrh srpske elite jer će se samo tako izboriti za svoj opstanak.

Simboličnim presecanjem vrpce, ministri Jovanović i Vulin otvorili su novi, šesti studentski dom u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Studentskog centra Jovan Popović, rekao je da u novom objektu površine oko 4.000 metara kvadratnih, ima oko 300 mesta za studente koji su na školovanje došli iz svih krajeva Kosova i centralne Srbije.

"Ukupni kapacitet Studentskog centra je 1.647 mesta ali i to nije dovoljno s obzirom na standard roditelja čija deca studiraju i žive od minimalaca", rekao je Popović i ukazao da su realne potrebe tri puta veće.

Na 10 fakulteta Prištinskog univerzitetu znanje stiče više od 10.000 studenata.

Predsednik komisije za unutrašnje poslove u skupštini Kosova Ahmet Isufi rekao je da će ta komisija razmatrati posete i izjave Aleksandra Vulina na Kosovu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jovanović u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2013

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović posetiće danas Kosovsku Mitrovicu povodom početka nove akademske godine, saopštilo je to ministarstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.