Stojanović: Izjava predsednika SANU - poziv na iseljavanje

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Izjava predsednika SANU - poziv na iseljavanje

Koordinator Liste Srpska Branimir Stojanović izrazio je nevericu povodom izjave predsednika SANU Vladimira Kostića da treba "sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo i Metohiju, jer ono ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije".
"Šokiran sam da čovek koji se nalazi na čelu najvažnije nacionalne kulturne i naučne institucije sebi može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dopusti da u javnim nastupima zagovara odustajanje Srbije od Kosova i Metohije, koje je za naš narod mnogo više od teritorije", rekao je Stojanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Takva izjava je, prema Stojanovićevim rečima, nedvosmislen poziv na iseljavanje preostalih Srba sa Kosmeta.
"Ona je dodatno štetna ako se u obzir uzme činjenica da dolazi u jeku borbe za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je uslov fizičkog opstanka Srba na Kosmetu, ali i protiv prijema samoproglašenog Kosova u Unesko, čime bi bio zadat strašan udarac srpskom nacionalnom identitetu i kulturnom nasleđu", ističe Stojanović.
"Tu borbu srpski narod mora da vodi jedinstveno, bez defetizma i komformizma. Uvaženi gospodin Kostić ima pravo da misli drugačije od ubedljive većine svojih sunarodnika, ali dok god je na čelu SANU njegove izjave se u javnosti doživljavaju kao stav institucije. Zato je neophodno razjasniti da li je poziv na odustajanje od Kosova i Metohije samo njegov lični stav ili apel SANU, u šta duboko sumnjam", naveo je Stojanović.
Prema njegovim rečima, upravo je Kosovo i Metohija za sve Srbe, gde god da oni žive, nezamenjev kohezivni faktor i nacionalni simbol, i istorija nas je naučila da bez njega srpski narod danas verovatno ne bi ni postojao.
"Gospodin Kostić možda misli drugačije, ali dok god je predsednik SANU nema pravo da predlaže rešenja koja bi za posledicu imala nove egzoduse i nesreće srpskog naroda", upozorio je Stojanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Ne slažem se sa Kostićem

Izvor: Akter, 18.Okt.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne može da se saglasi sa izjavom predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da Kosovo de jure i de fakto nije više u našim rukama, ali je dodao da svako ima pravo na svoj sud i svoje mišljenje i da on nikoga neće...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.