Stefanović: Svi dogovori iz Brisela biće sprovedeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2011, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Svi dogovori iz Brisela biće sprovedeni

BEOGRAD -

Sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju završena je danas bez dogovora - predstavnici Srba sa severa Kosova i dalje ne prihvataju sporazume iz Brisela, a šef beogradskog tima Borislav Stefanović im je poručio da nemaju pravo veta na odluke Vlade, te da će svi dogovori postignuti u Briselu biti sprovedeni.

Tokom skoro pet sati na momente burne rasprave, Stefanovića je kritikovala ne samo opozicija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već i poslanici vladajuće koalicije sa Kosova.

Stefanović je odbacio sve kritike i optužbe i poručio predstavnicima opozicije da predlažu rešenja, a ne samo da kritikuju.

Stefanović je, u odgovoru na stav predsednika opština da neće podržati sporazume postignute u Briselu, rekao da oni ne predstavljaju sve Srbe u pokrajini.

"Nije tačno da predsednici opština predstavljaju sve te građane. Ne postoji odvojeni politički entitet unutar države. Ne postoji veto predsednika opština niti njihova platforma. Postoji obrnuto - Vlada Srbije, budžet i zakoni", poručio je Stefanović.

On je naveo da vlada Srbije ima veliku podršku Srba na Kosovu i Metohiji posebno južno od reke Ibar i da su rešenja koja su postignuta u dosadašnjem dijalogu, "iako se ne dopadaju svima", tim ljudima dala alternativu.

"Znamo da se rešenja neće dopasti nekima, ali će ona sasvim sigurno biti implementirana i takođe su u skladu sa zakonom" rekao je Stefanović na sednici koja je počela nešto posle 11 časova.

On je odbacio sve kritike i optužbe izrečene na sednici i poručio predstavnicima opozicije da predlažu rešenja, a ne samo da kritikuju.

Stefanović je naglasio da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti je ikad pomogao da nezavisna država Kosovo funkcioniše.

On je takođe negirao da postoje neslaganja u Vladi Srbije, a opoziciji i poslanicima vladajuće koalicije koji žive na Kosovu i Metohiji poručio da će se u to uveriti kada se budu usvajale preostale uredbe.

"Vaše nade o nejedinstvu su jalove" poručio je Stefanović.

Administrativna linija nikada nije bila državna, ponovio je više puta Stefanović i podsetio da je Kosovo i Metohija Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 odvojeno od Srbije i da Srbija osim na jednom delu severnog Kosova nema nikakve mogućnosti da tamo sprovodi vlast.

"Kosovo i Metohija voljom UNMIK-a, Saveta bezbednosti, velikih sila, od 1999. godine sve više dobija prerogative državnosti. To je realnost" rekao je Stefanović.

Predsednici opština: Ne prihvatamo sporazume sa Prištinom

Predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije poručili su danas u Skupštini Srbije da ne prihvataju sporazume koje je pregovarački tim Beograda postigao u dijalogu sa Prištinom, a posebno ne predlog rešenja za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a to je integrisano upravljanje carinom.

Predsednici četiri opštine sa severa su na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju istakli da među Srbima na severu pokrajine postoji apsolutno jedinstvo i zatražili od Beograda podršku za nastavak njihove borbe da opstanu na Kosovu.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da najveći deo sporazuma postignutih u Briselu za građane i lokalnu vlast na severu nije prihvatljiv i ocenio da će se pokazati da će ti sporazumi biti pogubni za Srbiju.

"Nakon kritike da Srbi sa severa i predsednici opština vode državnu politiku, poručujemo da ne želimo da je vodimo, već da na severu Kosova sprovodimo politiku utemeljenu na Ustavu Srbije", rekao je Ristić i istakao da je njihov cilj da očuvaju pravo da budu državljani Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa pokrajine ne žele da spreče Srbiju da ide putem integracija, ali ni da dozvole da Kosovo bude cena za ulazak u EU.

U tom kontekstu Ristić je rekao da cilj predstavnika lokalnih samouprava, koji su , kako tvrdi, sa narodom na barikadama, nije da budu novi "Martić" (Milan Martić, nekadašnji predsednik Republike Srpske).

Sa Ristićem su se složili i predsednici ostale tri opštine, da je za njih neprihvatljiva primena postignutih sporazuma u Briselu, a posebno ne predlog rešenja za administrativne prelaze.

Na sednici odbora predsednici opština uputili su kritike na račun šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, koji, kako tvrde, pokušava da unese nejedinstvo među Srbe na Kosovu i Metohiji.

Protiv dogovora iz Brisela i opozcija i pozicija

Dogovore postignute u poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine kritikovali su danas i predstavnici opozicije, ali i vladajuće koalicije u Skupštini Srbije.

Prema mišljenju radikala, koji su taksativno nabrojali zamerke na postignute dogovore, svi oni vode priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Poslanici SRS pozvali na odgovornost šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića zbog, kako su kazali, kršenja Ustava Srbije.

I naprednjaci su kritikovali dogovore iz Brisela, ali je za njih izlišno da se danas raspravlja o njima, s obzirom da te sporazume ne prihvataju predstavnici Srba sa severa Kosova, koji prisustvuju sednici Odbora.

Poslanici SNS su tražili da se raspravlja o zaključcima zajedničke sednice opština sa severa pokrajine, navodeći da se ti zaključci slažu s politikom naprednjaka prema Kosovu.

Kritike na račun postignutih sporazuma stigle su i iz vladajuće većine.

Poslanici Ujedinjenih regiona Srbije i Demokratske stranke sa Kosova istakli da dogovore ne treba prihvatiti, jer vode priznanju nezavisnosti i ugrožavanju opstanka Srba u pokrajini.

Sednici Odbora prisustvuju šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, državni sekretar Oliver Ivanović, kao i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici četiri opštine sa severa Kosova.

Na dnevnom redu je izveštaj o prethodnoj rundi dijaloga s Prištinom održanoj početkom septembra u Briselu i o dogovorima koji su postignuti u dijalogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Svi dogovori iz Brisela biće spovedeni

Izvor: Politika, 18.Nov.2011

BEOGRAD – Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović poručio je danas predsednicima četiri opštine sa severa Kosova da nemaju mogućnost veta na odluke Vlade Srbije, da nisu odvojeni politički entitet unutar države i naglasio da će svi dogovori postignuti u Briselu...

Nastavak na Politika...

Stefanović: Sever KiM nema pravo veta na odluke vlade

Izvor: Politika, 18.Nov.2011

U burnoj raspravi na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju poslanici vlasti i opozicije kritikovali sporazume sa Prištinom, a šef pregovaračkog tima poručio da će svi dogovori iz Brisela biti sprovedeni..Svi dogovori postignuti u Briselu biće sprovedeni, rekao je Borislav Stefanović, šef našeg...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.