Stefanović: Sporazum sprovoditi u punom obliku

Izvor: Studio B, 15.Mar.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Sporazum sprovoditi u punom obliku

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović poručio je danas da se sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova mora sprovoditi u punom obliku - uz navođenje zvezdice i teksta fusnote pored imena pokrajine.

Prema njegovim rečima, problemi koji su nastali na skupovima u Beogradu i Sarajevu samo su neuspeli pokušaj Prištine da na samim događajima promeni briselski sporazum.

Stefanović je u izavi Tanjugu najavio da će Vlada Srbije već sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << doneti odluke koje će dati jasne instrukcije svim državnim organima kako da postupaju u slučaju problema na skupovima, kao i da će obavestiti sve regionalne organizcaije o elementima dogovora postignutog u Briselu.

Stefaniović je podsetio da je prištinska delegacija danas napustila skup u Beogradu, jer je odbila da na njemu učestvuje u skladu sa dogovorom, da uz naziv Kosovo bude navedena zvezdica kao i tekst fusnote - bez prejudiciranja statusa, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti.

On je dodao da se problem ponovio i u Sarajevu, gde je srpska delegacija odlučila da napusti skup jer nije bio naveden taj tekst,

"To pokazuje samo da Priština pokušava da dogovor koji je postignut sada menja na samim događajima. To je ponasanje koje neće dati bilo kakav rezultat, siguran sam u to. Dogovor je postignut i dobili smo podršku EU i svih zemlja članica, prema tome mislim da tu ne treba imati bilo kakve sumnje i da će morati da se sprovodi onako kako je propisano", rekao je Stefanović Tanjugu.

On je ponovio da Priština može biti predstavljana isključivo kroz formulu koja je dogovorena u Briselu - kao Kosovo sa zvezdicom i fusnotom kao neodvojivim delom tog naziva.

"Današnja situacija je pokušaj zloupotrebe i menjanja sporazuma u praksi. To ne dolazi u obrzir za Republiku Srbiju i nije moguće ni na koji način menjati ono što je dogovoreno u Briselu", rekao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je naglasio da će Beograd potpuno mirno i staloženo nastaviti da primenjuje sporazume koji su dogovoreni.

"Nećemo dozvoliti da se oni menjaju kroz pokušaje zloupotrebe ili nametanja što je bio slučaj danas u Sarajevu", podvukao je Stefanović i dodao da Priština za takvo ponašanje često ima podršku nekih uticajnih zemlja. "Međutim, mi ćemo hladne glave nastaiviti sa implementacijom na način kakao je potpisano i prihvaćeno od svih", rekao je Stefanović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.