Stefanović: Sever nije uslov za integracije

Izvor: Studio B, 11.Okt.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Sever nije uslov za integracije

Prepuštanje severa Kosova nije uslov za evropske integracije Srbije, izjavio je u Leposaviću nakon sastanka s predstavnicima lokalnih Srba šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

"Nikakav sličan uslov nije Srbiji postavljen i ja se nadam da neće ni biti. Sigurno je da moramo kroz dijalog naći rešenje za konkretne probleme, između ostalog za problem severa Kosova bez obzira šta kaže Priština", rekao je Stefanović na pitanje novinara nakon više od tri sata >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << razgovora s predsednicima srpskih opština sa severa Kosova.

Upitan šta će biti sa barikadama, on je rekao barikade "ostaju kao sredstvo a ne kao cilj" i da su one su "odraz jedinstva i odlučnosti građana da na miran način brane svoje interese".

"One (barikade) nisu instrumentalizovane, niko ih nije podigao sa strane. Građani su nosioci mirnog otpora. Prema tome građani istovremeno očekuju rešenje, a rešene je moguće naći samo kroz dogovor pre svega sa međunarodnom zajednicom", istakao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Srbije je rekao da se sa predsednicima opština sa severa Kosova dogovorio da nastave konsultacije. "Bilo je različitih mišljenja što je normalno i dobro je što ćemo nastaviti da tražimo rešenje koje će obezbediti interes Srbije i građana na severu Kosova", rekao je Stefanović govoreći o sastanku sa predsednicima opština - Leposavić, Zvečan, Zubin potok i Kosovska Mitrovica.

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić je novinarima nakon sastanka sa Stefanovićem rekao da je za Srbe na severu Kosova neprihvatljivo da kosovska carina bude na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

"Još jednom smo jasno stavili do znanja našeg naroda da po bilo koju cenu ne možemo da prihvatimo da administrativni prelazi postanu državni prelazi i da na njima budu kosovski carinici", rekao je Ristić, koji je govorio i u ime ostalih predsednika opština sa severa Kosova.

Ristić je rekao da su predsednici opština od Stefanovića tražili da se u rešenje problema na severu Kosova uključi i Skupština Srbije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.