Stefanović: Neutralno rešenje

Izvor: B92, 03.Sep.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Neutralno rešenje

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio da je dogovor sa Prištinom o pečatu i katastru -"statusno neutralno rešenje".

On je dodao da u soprazumu nema "elemenata takozvane državnosti Kosova".

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije precizirao da će carinski pečati na sebi imati oznaku "Kosovo customs", odnosno "kosovska carina", što znači da neće imati nikakvih elemanata takozvane državnosti Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stefanović je naveo da dogovor o pečatima omogućava promet robe i normalizaciju života i snabdevanje na Kosovu.

On je rekao da očekuje da za nekoliko dana bude ukinut embargo na robu iz Srbije koji je Priština uvela.

"Postoje primeri posebnih carinskih zona unutar iste države", kazao je Stefanović.

Stefanović je ukazao na stav Unmika koji je formalno izneo šef te misije Lamberto Zanijeri da je carinski pečat Kosova statusno neutralan i u skladu sa rezolucijom 1244, kao i na to da su se sa takvim pečatom složile i zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Srbija zadržava i pravo da ne oštećujući carinski pečat doda i svoj pečat na carinsku dokumentaciju, koji će da potvrdi statusno

neutralan pristup i rezoluciju 1244. To će se činiti tako da se ne prekrši procedura CEFTE i medjunarodna carinska pravila", kazao je Stefanović.

On je dodao da se nada da će tada započeti i razgovori o rešavanju pitanja dva administrativna prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak.

"Dogovor o katastru veoma važan"

Šef pregovaračkog tima Beograda je istakao i važnost juče postignutog dogovora o katastru, koji će omogućiti da građani mogu da ostvare svoja imovinska prava na Kosovu. Na taj način, prema rečima Stefanovića, regulisano je i pitanje imovine crkve.

"Građani će moći uz jasnu propisanu proceduri da dostave dokaze da su odredjene nepokretnosti, zemljište, kuće ili privredni objekti u

njihovom vlasništvu. I onda će se kroz tu proceduru i organe koje smo dogovorili, kroz komisije koje imaju naše učešće sprovesti reviziju i ujednačavanje dva katastra", kazao je Stefanović.

On je rekao da su razgovori u Briselu u petak bili teški i na momente neprijatni, ali da su dali pozitivan rezultat.

Prema njegovim rečima, dijalog je pokazao da ima kapacitet da donosi pozitivna rešenja i rešava teške probleme koji opterećuju građane.

Stafanović najavio je da će timovi Beograda i Prištine na sledećem sastanku u okviru dijaloga u Briselu razmatrati pitanja električne energije, Telekoma i priznavanja univerzitetskih diploma.

Potvrda odlaska sa funkcije šefa kabineta Jeremića

Stefanović je potvrdio danas da više ne obavlja funkciju šefa Kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

On je rekao da nije mogao da obavlja funkciju šefa Kabineta uz ostale poslove za koje je sada zadužen.

Stefanović je izrazio očekivanje da će novi šef kabineta Danko Prokić na najbolji mogući način obavljati tu funkciju.

List "Danas" preneo je danas da Stefanović više nije šef Kabineta ministra Vuka Jeremića, ali je i dalje politički direktor u Ministarstvu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o pečatu ne prejudicira status i državnost Kosova

Izvor: Beta, 03.Sep.2011

BEOGRAD, 3. septembra 2011. (Beta) - Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u subotu u Beogradu da juče postignuti dogovor o pečatima ni na koji način ne prejudicira status i državnost Kosova i da za to postoji jasne medjunarodne garancije...Po povratku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.