Stefanović: Emotivne kritike

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Emotivne kritike

Beograd -- Kritike na račun sporazuma koji je u petak u Briselu postignut između Beograda i Prištine su emotivne i impulsivne, ocenjuje Borko Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda ponavlja da je postignuti sporazum najbolji za Srbiju i kosovske Srbe jer predstavlja "nešto čime se reguliše života bez prejudiciranja statusa".

Dogovor o pečatu i carinskoj dokumentaciji nema implikacija na nezavisnost Kosova - "tim dogovorom se reguliše promet robe u okviru jednog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne dva suvereniteta", kaže Stefanović.

On je tako odgovorio na zahteve čelnika opština sa severa Kosova, koji su zatražili njegovu smenu i odgovornost.

"Pregovarač sam Vlade Srbije i kao takav se trudim da dobijemo najbolje rešenje za Srbiju, njene građane a posebno za kosovske Srbe", kazao je Stefanović i dodao da se nada da je najbolje rešenje postignuto i u petak na poslednjoj, šestoj rundi pregovora u Briselu.

"Rešenje je statusno neutralno, čuva pozicije Srbije, obesmišljava Tačijevu blokadu i nije vezano za dogovor o administrativnim prelazima, što će biti tema kasnije u dijalogu kada bude reč o severu Pokrajine", kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, pitanje pečata ne može imati utucaja na inače jasno i javno izraženu volju Prištine da zauzme prelaze.

Na stav lidera sa severa da će ga pozvati da građanima objasni šta je dogovorio u Briselu, s obzirom na to da se, kako su ocenili situacija na

terenu bitno razlikuje od onoga što im je rečeno da je dogovoreno, Stefanović je rekao da će uvek biti uz građane.

"Uvek ću biti sa građanima kao što smo bili i do sada, a oni su jako dobro upoznati sa alternativama i šta bi se dešavalo da nema dogovora", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Stefanović je demantovao da se u Briselu razgovaralo o tome kome će se plaćati takse i akcize, odnosno da će one ostajati na severu, jer

prelazi nisu bili tema.

"Nastojaćemo kada to bude tema, nakon konsultacija sa predsednicima opština sa severa Pokrajine da nađemo rešenje koje će ići njima u

prilog, kazao je šef pregovaračkog tima. Sve ostalo je politikantsko igranje sa stabilnošću i životima ljudi"
, ocenio je Stefanović.

Predsednici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok zatražili su na današnjoj sednici smenu Stefanovića, i ocenili da on dogovorima u svoje ime nanosti štetu kosovskim Srbima veću od one koju im je nanela međunarodna zajednica poslednjih 12 godina.

Kao razlog za smenu naveli su i to da Stefanović ne uživa poverenje kosovskih Srba, a ni njihovih lidera sa severa Pokrajine.

Naveli su da traže odgovornost Stefanovića zbog kršenja Ustava Srbije kojim je zagarantovan integritet Srbije čiji je Kosovo sastavni deo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.