Stefanović: Dijalog pod znakom pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dijalog pod znakom pitanja

BEOGRAD -

Evropska komisija očekuje da do 12. oktobra, kada objavljuju mišljenje o napretku Srbije, Beograd i Priština postignu dogovor o učešću predstavnika Kosova u regionalnim forumima, pišu Novosti, navodeći da su sve manje šanse da pregovarački timovi do tada sednu za sto u Briselu.

Prema rečima šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića, okvirno dogovoreni datum održavanja sledeće runde dijaloga - 28. septembar, za koji su predviđene tri teme: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << telekomunikacija, struja i regionalni forumi, pod velikim je znakom pitanja.

"Teško je voditi dijalog o bilo kom pitanju dok se ne reši kriza oko administrativnih prelaza. Na stalnoj sam vezi sa posrednikom EU Robertom Kuperom, pokušavamo da uobličimo format razgovora o prelazima, ali još nema direktnog odgovora Brisela", rekao je Stefanović za Novosti.

On smatra da međunarodna zajednica sa Prištinom igra na kartu da se kosovski Srbi izmore, isprovociraju i navedu na izazivanje incidenata.

Dok Priština, kao i u slučaju carinskog pečata, najveću dramu pravi oko simbolike naziva pod kojim će nastupati njihovi predstavnici, Stefanović tvrdi da će Beograd zahtevati da se usvoji ”asimetričan model” predstavljanja, koji ni na jedan način ne ukazuje da je reč o nezavisnoj državi.

Jedno od mogućih rešenja, kaže Stefanović, je da se naziv Unmik-Kosovo zameni formulacijom "Kosovo - po Rezoluciji SB UN 1244". Nešto slično već postoji u slučaju Makedonije, a spor sa Grčkom, koja ne priznaje to ime, prevaziđen je dodatkom "bivša jugoslovenska republika".

Stefanović je naveo da predstavnici Kosova već učestvuju u 98 odsto regionalnih foruma i da Beograd nema problem da se glas Prištine čuje.

Međutim, dodaje on, kao i u slučaju krize oko prelaza, i kod regionalnih skupova mnogima ne odgovara da se pronađe rešenje jer se koriste haosom u pokrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.