Šta se skriva iza skandalozne odluke? Priština u panici, svet im okreće leđa (FOTO)

Izvor: BKTV News, 15.Mar.2017, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se skriva iza skandalozne odluke? Priština u panici, svet im okreće leđa (FOTO)

"Najnovijom odlukom o prisvajanju imovine Priština direktno krši Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ", tvrdi Srđan Perišić, profesor Međunarodnih odnosa i geopolitike.

On smatra da je odlukom kosovske vlade da prisvoji svu nepokretnu imovinu dokazano da "nisu upoznati sa međunarodnim pravom" i podseća da time krše jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora na ovim prostorima.

"Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine moraju da poštuju sve države, pa tako >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i Vlada Kosova. Srbija uvek može da se pozove na taj ugovor i tako brani svoje interese", objašnjava profesor Perišić.

On dodaje da je sada red na srpske vlasti da reaguju u što skorijem roku.

"Vlada Srbije mora poništiti ovu odluku prištinske vlasti i dokaže da ne mogu svaki put da vrše pritisak na naše institucije. Neke stvari se moraju poštovati, a ovo je samo još jedan pokazatelj da ne poštuju dogovore", rekao je Perišić za BKTVNews.

Da je tako, tvrdi i profesor Pravnog fakulteta Mirko Živković koji smatra da se ovom odlukom krši jedan od najvažnijih ugovora nakon raspada SFRJ.

"Oni nisu obuhvaćeni sukcesijom, naslednice su republike bivše Jugoslavije i Kosovo se tu ne spominje i ne znam na osnovu čega su tu odluku doneli", objašnjava Živković za BKTVNews.

Perišićističe da je Priština u panici i da zbog toga zaoštrava situaciju sa Beogradom, jer se svetska politika menja, ali ne u njihovu korist.

 "Uplašeni su jer vide da Zapad nema više tu snagu da stoji iza njihovih maksimalističkih zahteva, Vašington se nije definisao ili se povukao, a EU je pred poluraspadom i takođe nema snage da sada zastupa interese Albanaca", rekao je Perišić. Kako kaže, Tirana i Priština su u strahu da više neće realizovati sve projekte koji su usmereni direktno protiv Srbije.

"Ovog puta situacija je drugačija, ovo nije pritisak na Beograd, već na Vašington i Brisel da intervenišu u njihovu korist, ali smatram da im to sada neće uspeti", kaže Perišić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.