Izvor: Prva.rs, 10.Nov.2014, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je rekao Edi Rama

Njegov govor, mnogo duži od Vučićevog, nije prevođen u prenosu na RTS-u, a izazvao je oštru reakciju srpskog premijera, koji je rekao da je to provokacija.
"O Kosovu imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna, kako regionalna, tako i Evropska i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost", rekao je Rama.
Kako prenose albanski mediji, on je rekao da Albanija sa zadovoljstvom "dočekuje svaku novu percepciju realnosti od >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << strane Srbije".
"Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cenimo i promovišemo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspeh Evrope. Imamo dobru volju za iskrenu saradnju i naše iskreno uverenje je da naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti", rekao je Rama, prenose "Balkan-veb" i "Telegrafi". 
On je rekao da veruje da će mir dati narodima sa ovih prostora snage da zaborave "priče iz prošlosti", koje su dovele do međusobnog nepoverenja, kao i da će "nove generacije videti Preševo kao strateški važan most između dve zemlje koje dele evropsku sudbinu". 

Posle tih reči, Vučić je rekao da je Kosovo uvek bilo i jeste deo Srbije i da nikakve veze nema sa Albanijom, kao i da neće dozvoliti da Srbiju neko ponižava u Beogradu. 

Takođe, rekao je i da će on govoriti o tome da je Kosovo srpsko, kada bude išao u uzvratnu posetu u Tiranu. 

Pominjanje Preševa dolazi u trenutku kada je gotovo izvesno da će Rama drugi dan svog boravka u Srbiji provesti u tom gradu na jugu Srbije, iako nije u skladu s diplomatskim protokolima da premijer strane zemlje samoinicijativno posećuje gradove u drugoj državi.
Izvor: b92

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.