Šta je oduzeto Srbiji odlukom Vlade Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je oduzeto Srbiji odlukom Vlade Kosova

Nepokretna imovina registrovana na ime bivše SFRJ i Srbije koja je po odluci Vlade Kosova preregistrovana na vlasništo Republike Kosovo uključuje imovinu državne i vojne administracije i imovinu bivših društveno-političkih organizacija, rečeno je danas agenciji Beta u Vladi Kosova.

Vlada Kosova donela je 1. marta odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu. Odluku je potpisao premijer Kosova Isa Mustafa čime je ona i stupila na snagu.

Na spisku imovine koja je preregistrovana kao vlasništvo Kosova je zemljište u vlasništvu Republike Srbije, odnosno prema podacima Geodetskog zavoda Srbije, 29 odsto celokupnog zemljišta na Kosovu.

Takođe na tom spisku su i objekti površine od oko 1.400.000 kvadrata u javnim zgradama, 24.688 kvadrata u zgradama za stanovanje, 3.973 kvadrata metra od posebnoj značaja, 753.916 kvadrata drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata.

U vlasništvo Kosova prema odluci kosovske vlade su i kombinat Trepča, Ski centar Brezovica, kompanija Lola Lešak, Kosmet prevoz, Železnice Srbije sa svom pratećom infrastrukturom na Kosovu, Termoelektrane u Obiliću, imovina Elektromreža Srbije, Srbijašuma i Elektrokosmeta na Kosovu, Zubin Potok, PTT Srbija, NIS Jugopetrol, Aerodrom Priština, Nacionalni park Šara.

Vlada Srbije je najavila da će poništiti odluku Vlade Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.