Šta je konačno rešenje za Kosovo?

Izvor: B92, 26.Sep.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je "konačno rešenje" za Kosovo?

Beograd -- Vicepremijer Ivica Dačić smatra da Srbija treba aktivno da traži konačno rešenje problema Kosova. Poslanici Skupštine podeljeni o realnosti podele Kosova.

"Predstavnici međunarodne zajednice smatraju da je sada idealan trenutak pritiska na Srbiju, jer se bliže izbori", kazao je Dačić u Banjaluci.

On smatra da međunarodna zajednica procenjuje da će Srbija učiniti sve kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, poručujući da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "treba biti miran i voditi računa o našim nacionalnim interesima".

"Treba biti miran, voditi računa o našim interesima, nastaviti put ka EU, a Srbija treba da traži konačno rešenje kosovskog problema. Albansko nacionalno pitanje na Balkanu mora da se reši, ali ne na štetu srpskog", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje kosovske krize je u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, pri čemu se ne sme dozvoliti egzodus Srba sa Kosova, "zato što je nemoguće da to Srbija istrpi".

"Rešenje nije i ne sme biti u ponovnom izbijanju sukoba. Jednostrani potezi Prištine ponovo izazivaju konflikte i otvaraju mogućnost velikih sukoba", upozorio je Dačić, poručujući da ne može da prihvati da će celo Kosovo biti nezavisno.

On je još kazao da bilo koja vlast u Beogradu neće priznati nezavisnost Kosova.

"Neophodno je da se razmišlja o kraju i završetku ove krize. Jedan deo međunarodne zajednice smatra da je kriza rešena samoproglašenjem Kosova za nezavisnu državu, a drugi deo međunarodne zajednice i mi smatramo da je Kosovo deo Srbije. Koliko je realno i jedno i drugo vidi se na terenu", rekao je Dačić.

Poslanici različito o realnosti podele Kosova

Podela Kosova kao jedno od mogućih rešenja za problem Kosova prihvatljiva je za poslanike Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije, dok poslanici Srpskog pokreta obnove i Liberalno-demokratske partije ocenjuju da to nije realna opcija.

Za Srpsku radikalnu stranku i jedinog predstavnika Albanaca sa juga Srbije u Skupštini Rizu Halimija podela Kosova je neprihvatljivo rešenje - doduše iz potpuno drugačijih razloga.

Severno Kosovo sa srpskom većinom (Vikipedija)

Poslanik SPO Aleksandar Jugović rekao je da je SPO izašao s jasnim programom da treba prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana jer je to "realno".

On je novinarima u parlamentu rekao da je podela Kosova bila aktuelna pre nekoliko godina i da veruje da će srpska vlast pokušati sve da do toga dođe, ali da je trebalo ranije početi razgovore.

Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković rekao je da su široka autonomija za sever Kosova ili podela pokrajine opcije o kojima se može razgovarati.

Poslanik JS Petar Petrović rekao je da je za tu stranku prihvatljivo svako rešenje koje je dobro za Srbe na Kosovu, uključujući i podelu Kosova ili široku autonomiju.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da podela Kosova nije realno rešenje i da je Ahtisarijev plan "jedini mogući, ali ne i večiti" osnov za regulisanje odnosa Beograda i Prištine.

"Podela je jednako daleko od stvarnosti kao i ideja Vojislava Koštunice da Srbija ponudi Albancima više od autonomije, a manje od nezavisnosti", kazao je Jovanović.

On je rekao da je ključno da li Srbija želi da brani "interese ljudi koji na Kosovu žive ili države koja tamo više ne postoji".

Poslanik PDD Riza Halimi rekao je da postoji gorko iskustvo u nizu tragičnih krvoprolića koja su pratila raspad SFRJ kada su glavne teme bile podele i formiranje država po nacionalnom osnovu.

Halimi je dodao da konačno treba prestati sa avanturama i eksperimentisanjem.

On je rekao da je Ahtisarijev plan najveće dostignuće kada su u pitanju manjinske zajednice i da je "greota" ne iskoristiti te modalitete koji se nude posebno Srbima.

Poslanik SRS Ljubomir Kragović rekao je da je za tu stranku neprihvatljiva podela Kosova, ali i autonomija po planu Martija Ahtisarija.

"Podela Kosova je naručena, jedan deo vladajuće koalicije želi podelu i da sačuva deo Kosova kako bi imali neki dobitak, ali to neće uroditi plodom", kazao je Kragović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.