Srpska lista: Oslanjamo se na sporazume iz Brisela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista: Oslanjamo se na sporazume iz Brisela

Predsednik Građanske inicijative Srpska lista Slavko Simić izjavio je danas da će se politički predstavnici Srba na Kosovu i dalje oslanjati na Briselske sporazume, među kojima je i sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO), kako bi doprineli prevazilaženju krize u kosovskim institucijama.

Simić je za agenciju Beta kazao da će se predstavnici Srpske liste oslanjati i na koalicioni dokument kojim je formirana Vlada u Prištini.

"To je dokument na kome počiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kosovska Vlada. Prva tačka tog koalicionog sporazuma potpisanog u Prištini glasi da se Zajednica srpskih opština na Kosovu mora formirati", rekao je Simić.

On je istakao da ne očekuje pojavu nesuglasica koje bi bilo neophodno rešiti van Kosova jer su u formulisanju sporazuma iz Brisela i Prištine učestvovali "relevantni albanski političari sa Kosova".

"Zbog toga verujem da će naši koalicioni partneri iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Demokratske partije Kosova Hašima Tačija u narednom periodu pokazati spremnost i zrelost na preduzimanju konkretnih mera za sprovođenje dogovorenog", naveo je predsednik Srpske liste.

Opozicioni pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo duže od dva meseca blokiraju rad kosovskog parlamenta bacanjem suzavca i blokadom govornice, zahtevajući da premijer Kosova povuče potpis sa sporazuma koji su Priština i Beograd potpisali u Briselu kao i poništenje dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Poslednjih nedelja, protesti opozicije prelili su se iz sale Skupštine Kosova i na ulice Prištine, u kojoj su za sutra, povodom Dana albanske zastave, opozicione partije najavile protest.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.