Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji niko neće da izruči pripadnike OVK"

Vlast u Prištini, ali i strane države koje su priznale Kosovo ne žele ili nerado izručuju Srbiji bivše pripadnike takozvane oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, koji su osumnjičeni za zločine nad Srbima i nealbancima - rekao je zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Dragoljub Stanković.

Stanković je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Metohiju, rekao da je Tužilaštvo u 14 predmeta završilo istragu protiv 95 bivših pripadnika OVK, ali da su one, nažalost, prekinute, jer vlast u Prištini ne želi da oni budu izručeni.

Zamenik Tužioca za ratne zločine Srbije Dragoljub Stanković je danas informisao članove odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju o detaljima izveštaja o rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene nad Srbima i drugim nealbanskim stanovništvom od 1998. godine, a koji ima oznaku službene tajne.

Predsednik Odbora Milovan Drecun rekao je da se takvi izveštaji ne razmatraju na sednicama otvorenim za javnost, ali da on smatra da je tema veoma bitna, zbog čega je predstavnike Tužilaštva zamolio da saopšte ono što mogu.

Kao jedan od najvećih problema u procesuiranju odgovornih, zamenik srpskog tužioca je naveo problem sa Interpolovim poternicama koje je Srbija raspisala protiv svih 95 osumnjičenih kosovskih Albanaca, a koje države koje su priznale nezavisnost Kosova "nerado" izručuju.

On je kazao da je u predmetu protiv Orahovačke grupe, jedan osumnjičeni izručen Srbiji i u prvom stepenu (pred Višim sudom) oslobođen pošto sudsko veće "nije poverovalo svedocima" nakon čega je pušten na slobodu i otišao iz Srbije.

U postupku za isti zločin koji se vodio na Kosovu, dvojica osumnjičenih su osuđeni, na osnovu iskaza istih svedoka kojima su, kako je rekao Stanković, "Euleksove sudije poverovale".

Stanković je na Odboru rekao da je Tužilaštvo do sada završilo istrage u 14 predmeta za zločine na Kosovu protiv 95 osumnjičenih, a kojima je obuhvaćeno više od stotinu žrtava."Nažalost, istrage su prekinute jer su osumnjičeni nedostupni našim pravosudnim organima, pošto kosovska strana ne želi da ih izruči", istakao je on.

Sednici je prisustvovao i predsednik udruženja ubijenih, nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova Simo Spasić, koji je naglasio da zbog "poverljivosti", porodice ni posle 16. godina nisu došle do istine i pravde.

Zamenik tužioca rekao je i da Tužilaštvo za ratne zločine nema nadležnosti na KiM da sprovodi istražne radnje što, kako je ocenio, dodatno odugovlači postupak. "Ono što je još više zakomplikovalo situaciju je, istakao je

Stanković, Uredba Vlade Srbije iz marta 2013. godine zbog koje je dva

puta tokom ove godine bio vraćen sa Kosova, i da mu se čini kao da

se radi o dve nezavisne države".

Direktor vladine Kancelarije za nestale Veljko Odalović rekao je da su pronađena tela 346 Srba u masovnim grobnicama. "Zavet ćutanja na Kosovu o zločinama nad Srbima je ozbiljan problem", ocenio je Odalović i dodao da se traga za telima jos 522 osobe.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović rekao je da problem procesuiranja odgovornih za zločine zahteva veću koordinaciju svih institucija.

"Ono što najviše boli je to što je veliki broj zločina ostao nekažnjen", kazao je on i dodao da bi možda trebalo ići u proširenje delokruga instituacija koje se bave rešavanjem tih probema.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.