Izvor: S media, 27.Maj.2013, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija tražila Samit bez Kosova; Jahjaga: To je suprotno briselskom sporazumu!

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga nije dobila zvaničan poziv za samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, 1. i 2. juna u Ohridu, saopšteno je danas u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Kosovu onemogućeno učešce na samitu zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine, pa Jahjaga ocenjuje da je ta prepreka "u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu", na osnovu kojeg "nijedna strana neće ometati niti podstaći >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nekog da blokira napredak na putu integracija".

MSP: Kosovo nije pozvano u Ohrid, jer nije suverena država

Kosovo nije pozvano na samit Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) u Ohridu, jer su Srbija i još dve države članice stavile primedbu zasnovanu na Statutu PSJE, koji predviđa da na Samitu mogu da učestvuju samo suverene i priznate zemlje, a Kosovo to nije, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.

U Ministarstvu su rekli da se "osnovana primedba" Srbije i još dve države bazira na Statutu ove regionalne inicijative, po kome funkcioniše regionalna saradnja jugoistočne Evrope, a na osnovu koga na Samitu mogu da učestvuju samo zemlje koje imaju format i strukturu suverene i priznate zemlje.

U objašnjenju iz Kabineta predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova ranije je navedeno da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza "neke zemlje članice otkazale učešće".

(S media/Tanjug)

Foto: Armenija Zajmi Besevic/DS

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija tražila Samit bez Kosova

Izvor: Telegraf.rs, 27.Maj.2013

Kosovo nije pozvano na regionalni Samit u Ohridu 1. i 2. juna zbog protivljenja Srbije i Bosne i Hercegovine. Priština: To je suprotno briselskom sporazumu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.