Srbija slomila odbranu Severa

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jun.2013, 02:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija slomila odbranu Severa

Od juče, bar zvanično, više nema srpske policije na severu Kosova i Metohije, Policijska stanica u Leposaviću je zaključana, a policajci stavljeni na raspolaganje MUP-u Srbije.

Jedan deo njih biće penzionisan, deo će otići u Kosovsku policijsku službu (KPS), a ostatak će biti raspoređen u srpskoj policiji. Slična sudbina za dan-dva čeka i policajce u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Srbi lojalni briselskom sporazumu uveliko potplaćuju sunarodnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da uđu u kosovsku izbornu komisiju, saznaju "Vesti".

Srbi na severu Kosova strahuju da u sveopštem haosu i beznađu ne krenu i seobe. Razočarani izdajom i odlučni da im se novorođenčad ne upisuju kao Kosovari, a studenti ne dobijaju diplome Republike Kosovo, mnogi Srbi, koji imaju bar malo uslova za život u Srbiji, već pakuju kofere. Ako tihe seobe krenu, u Kosovskoj Mitrovici će za koju godinu, kao i u Prištini, ostati samo babe i dede pa nikakva, ni srpska, ni Tačijeva policija neće ni biti potrebna.

Istovremeno sa zatvaranjem Policijske stanice u Leposaviću i početkom "likvidacije" srpskih bezbednosnih struktura sa severa Kosova, što je glavni uslov za dobijanje "datuma", predsednica Skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Ksenija Božović, članica Građanske inicijative Olivera Ivanovića, pozvala je KPS koja je pod kontrolom Hašima Tačija i Euleks "da na severu Kosova, zbog eskalacije naselja, zavedu red".

U saopštenju predsednice SO Kosovska Mitrovica, između ostalog se navodi da su se u poslednja dva dana dogodila dva incidenta, da su pretučene dve sugrađanke, da je jedna zadobila lakše, a jedna teže telesne povrede i da počinioci napada nisu identifikovani.

"Zahtevamo hitnu reakciju KPS-a i Euleksa koji moraju konačno da obavljaju posao u skladu sa mandatom koji im je poveren", naglašava se u saopštenju Ksenije Božović.

Prema nezvaničnim informacijama koje su juče kružile Kosovskom Mitrovicom, a koje nije bilo moguće proveriti, napadnuta je i opljačkana supruga Dragiše - Gileta Đokovića, bivšeg poslanika, odbornika DS-a u SO Kosovska Mitrovica, koji je otkazao poslušnost centrali u Beogradu i velikog protivnika primene Saporazuma Dačića i Tačija. Reč je o jednom od više desetina incidenata na severu Kosova koji još nisu razjašnjeni.

- Sve su Albanci, Kfor i Euleks pokušavali i svu moguću silu primenjivali, ali nije vredelo, ne bi im pomogla ni kupovina dela Srba, ali razbili su nas preko Beograda. Što nisu mogli Tači, Haradinaj, Čeku i ostali iz OVK-a, uspeli su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

Čim Srbija dobije datum ovde će se infiltrirati albanske bezbednosne strukture. Razbijeni i iz Beograda partijski podeljeni, uz to i bez srpske policije, sa opštinskom vlašću koja je formirana po volji Beograda sa zadatkom da sarađuje sa Prištinom, teško ćemo se braniti - kaže jedan od iskusnih branilaca Kosovske Mitrovice.

Zašto Ksenija Božović baš sada traži da KPS i Euleks zavedu red i da li ovim pozivom priziva da na sever Kosova dođe i specijalna albanska jedinica ROSU, niko tačno ne zna. Gro Srba se boji da će nakon odlaska srpskih bezbednosnih struktura ROSU, ipak doći i na Sever i da će ih neki političari, koji odranije imaju dobru saradnju sa Adrijanom Hodžić i Tačijevom kancelarijom u Bošnjačkoj mahali, a neki i sa Tačijevim ministrima oberučke dočekati. Istovremeno, kako "Vesti" saznaju, Srbi lojalni briselskom sporazumu uveliko potplaćuju sunarodnike da uđu u kosovsku izbornu komisiju.

- Postoje Srbi, srpski političari i srpske stranke i udruženja koji su odavno na Tačijevom platnom spisku koji se dugo pripremaju za preuzimanje vlasti na severu i koji samo čekaju priliku da stupe na scenu. Godinama dobijaju novac, kamione pune razne robe koju dele svojim akativistima i istomišljenicima, zaposlenja u kosovskim institucijama i sl. Ništa nam ne bi mogli da nas Beograd nije izdao - kaže jedan od branilaca mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Srbi na severu priželjkuju neku ozbiljniju intervenciju Albanaca i dolazak ROSU, jer veruju da bi ih samo to ujedinilo, međutim, mnogi veruju da Tači neće ponoviti grešku od pre dve godine i da će "sve završiti Beograd".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.