Srbija još ubeđuje Zapad da je trgovina organima slučaj za UN

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija još ubeđuje Zapad da je trgovina organima slučaj za UN

U ambasadi Francuske i Velike Britanije kažu da bi se uključivanjem UN samo izgubilo na vremenu. – U Vladi Srbije

I pored protivljenja nekih od najuticajnijih država sveta, poput SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke, da se istraga o trgovini organima kidnapovanih Srba na Kosovu sprovede pod mandatom UN, Srbija ne odustaje od te ideje. Kako kaže izvor „Politike” iz Vlade Srbije, naša zemlja još ne insistira da se njena rezolucija u UN kojom predlaže da istragu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vodi Euleks, a nadgleda Savet bezbednosti, nađe na dnevnom redu pošto još nije ubedila „veliku četvorku“ da je podrži. Za sada Srbija može da računa samo na glasove Rusije i Kine.

Naša zemlja je, podsetimo, prvobitno predložila rezoluciju u kojoj se tražilo da se osim Euleksa u istragu uključi i Savet bezbednosti, ali je ona glatko odbijena, pa je nakon toga Srbija izašla sa nešto ublaženijim rešenjem, ali se i oko njega još lome koplja u Njujorku. Jedan od osnovnih argumenata Beograda bio je da Euleks zbog ograničenog mandata ne bi mogao da sprovodi istragu van granica Kosova, a prema nekim saznanjima kraci trgovine organima dosežu daleko van Kosova čak i do Bliskog istoka.

Objašnjavajući zašto se njegova zemlja protivi uključivanju UN u istragu o zbivanjima u „Žutoj kući”, Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Beogradu, kaže za „Politiku” da je njihov izbor Euleks jer veruju da ova misija to može da uradi efikasno i koherentno.

„Misija Euleks, koja deluje pod opštom nadležnošću Ujedinjenih nacija, zaista raspolaže mandatom za istragu i procesuiranje krivičnih dela. Ona je nedavno izvršila istragu u dva slučaja koja su se ticala izuzetno teških zločina, vezanih za kliniku ’Medikus’ i za zatvorenički logor u severnoj Albaniji u kome su neki zatočenici navodno bili ubijeni. To dokazuje da Euleks ima kapacitete da sprovodi istragu van Kosova i da pokrene postupak u takvim slučajevima”, kategoričan je francuski ambasador.

Što se tiče izveštaja Dika Martija, kako kaže gospodin Denio, evropska misija je već pokrenula istragu.

„Ako bi sada trebalo oformiti telo pod okriljem Ujedinjenih nacija, izgubilo bi se, bez sumnje, mnogo vremena. Mi želimo rezultate. Srbija želi da se priključi Evropskoj Uniji, a Euleks spada u ’aki kominoter’(evropski pravni poredak) i zato verujem da joj se može ukazati poverenje”, objašnjava naš sagovornik.

Slično objašnjenje dobili smo i u ambasadi Velike Britanije u Beogradu. I oni tvrde da mandat Euleksa nije ograničen samo na Kosovo i podsećaju da su oni već pokrenuli istragu.

„Traženjem da se uvede dodatna uloga Ujedinjenih nacija rizikuje se da se duplira isti posao i da ceo proces kasni. Euleks je dobio pun legitimitet od UN kroz različite rezolucije Saveta bezbednosti. Osim toga, sve strane koje imaju dodirnih tačaka sa ovom temom obećale su potpunu saradnju sa Euleksom u ovoj istrazi”, kažu za „Politiku” u britanskoj ambasadi u Beogradu.

Oni ističu da žele da se obavi temeljna istraga „kojom će se doći do istine u vezi sa ovim uznemirujućim optužbama”. A Euleks je telo koje ima pravi mandat, resurse i stručnost da može da osigura da istraga bude obavljena valjano i brzo. Kao država koja teži da bude članica Evropske unije, Srbija bi, kažu, trebalo da bude uverena da će ovo telo pod mandatom Evropske unije učiniti sve u svojoj moći da obezbedi potpunu i temeljnu istragu.

Argumenti koje iznose Francuzi i Britanci, kako kaže izvor „Politike“ blizak Vladi Srbije, ne stoje u potpunosti. Uključivanjem UN ne bi se izgubilo na vremenu jer je vremena i do sad bilo dovoljno pošto, kako se pokazalo, i pre izveštaja Dika Martija trgovina organima nije bila tajna. Međutim, sve do obelodanjivanja ovog zločina o njemu se na Zapadu ćutalo. Takođe, pošto i Srbija predlaže da glavnu reč vodi Euleks, on ne bi prekidao sa poslom koji je započeo, a istovremeno u UN bi mogao da se odredi neko ko će koordinirati tim poslom. Bitno je da se sve odvija pod pokroviteljstvom UN. To, međutim, ne odgovara svim državama jer bi onda u donošenju odluka učestvovale i Rusija i Kina. Naš izvor, takođe, tvrdi da postoji strah od dodatne politizacije ovog slučaja i ruiniranja međunarodnog ugleda rukovodstva u Prištini koje uživa njihovu podršku i da se zato želi zadržati što niži nivo istrage.

Niko, za sada, ne može reći kolike su šanse Srbije na uspeh, jer istovetna srpska rezolucija nije dobila podršku ni na nedavno održanoj parlamentarnoj Skupštini OEBS-a sredinom ovog meseca u Beogradu. Nemačka je uložila amandman tako da je OEBS preporučio sprovođenje istrage pod okriljem Euleksa i Unmika, a ne pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

Jelena Cerovina

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbija ne odustaje od istrage UN

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 10:10

Beograd -- Srbija ne odustaje od ideje da se istraga o trgovini organima na Kosovu sprovede pod mandatom UN, uprkos protivljenju velikih sila, piše "Politika"...Kako je rekao izvor "Politike" iz Vlade Srbije, naša zemlja još ne insistira na tome da se njena rezolucija u UN, kojom predlaže da istragu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.