Srbi optuženi za podrivanje Ustava?

Izvor: B92, 22.Apr.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi optuženi za podrivanje Ustava?

Priština, Beograd -- Goran Arsić i Novica Živić optuženi su za podrivanje ustavnog poretka Kosova, tvrdi Novičin sin Dejan, koji ih je posetio u policijskoj stanici u Lipljanu.

Dejan Živić iz Lipljana, sin sekretara Crvenog krsta u Lipljanu Novice Živića koji je juče uhapšen zajedno sa načelnikom Kosovskog okruga Goranom Arsićem, posetio je jutros oca i zeta u policijskoj stanici, prenosi KiM radio.

On kaže da je saznao da oni nisu optuženi za remećenje javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reda i mira, kako je ranije saopšteno, već za podrivanje ustavog poretka Kosova i podsticanje na izbore.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi rekao je da su Arsić i još jedna osoba srpske nacionalnosti privedeni po prijavi nekih osoba koje su rekle da ih je Arsić ucenjivao da izađu na parlamentarne izbore u Srbiji 6. maja.

"Kosovski javni tužilac je odredio pritvor Arsiću, jer je on nekim licima pretio da će ih srpska policija uhapsiti čim pređu u Srbiju ako ne izađu na predstojeće izbore", izjavio je Redžepi.

Međutim, sin Novice Živića, kaže da te informacije nisu tačne. Živić je ispričao da je njegov otac, inače Arsićev tast, zajedno sa načelnikom Kosovskog okruga, juče bio na fudbalskoj utakmici na kojoj je igrao drugi Novičin sin.

Tada je, kako je naveo, grupa mladića počela da ih provocira, a onda su i fizički nasrnuli na Arsića, prenosi KiM radio.

"Počeli su da ih provociraju na političkoj osnovi, a onda su Gorana i verbalno napali. Ubrzo je došla policija koja je saopštila da je dobila prijavu da Arsić sa svojim tastom drži politički skup u Starom Gracku, što nije tačno jer su oni posmatrali fudbalsku utakmicu na kojoj je igrao moj rođeni brat. Potom su uhapšeni i odvedeni", ispričao je Živić KiM radiju.

Dejan Živić je napomenuo da njegov otac Novica radi kao sekretar Crvenog krsta u Lipljanu i da nije politički angažovan, te da su priče o njegovim političkim ucenama i pritiscima čista laž. On tvrdi da ni Goran Arsić juče nikoga nije provocirao.

Arsiću je, prema Redžepijevim rečima, određen pritvor do 48 sati.

Bogdanović: Motiv dalje zaoštavanje situacije na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je motiv privođenja načelnika Kosovskog okruga dalje zaoštavanje situacije na Kosovu i zatražio od međunarodne zajednice, posebno od Euleksa, da obezbede zaštitu Srba u pokrajini.

"Mislim da je krajnje vreme da reaguje Euleks, ali i svi relevantni međunarodni faktori u pokrajini kako bi prestala bezrazložna maltretiranja kosmetskih Srba od strane kosovske policije koja su poslednjih mesec i po dana učestala", rekao je on.

Bogdanović je istakao da razlog za hapšenje Gorana Arsića nije poznat i da ga nema, a da su motiv i cilj jasni - dalje zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji i zastrašivanje Srba.

Ministar je rekao "da je svima jasno kakvu poruku Priština šalje kada hapsi Arsića", koji je kako je rekao, poznat po zalaganjima za toleranciju, pomirenje i zajednički suživot Srba i Albanaca.

Bogdanović je naveo da u poslednje vreme Priština hapšenjima, maltretiranjima kosovskih Srba, ratobornom retorikom i jednostranim potezima ohrabruje i podgreva ambicije, pre svega albanskih ekstremista provocirajući nasilje i incidente.

"Nedopustivo je da se naoružani albanski ekstremisti slobodno i nekažnjeno šepure pred kamerama, a hapse Srbi samo zato što rade u institucijama države Srbije ili zato što je nekome palo na pamet da treba tako da se ophodi prema Srbima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, takav odnos i ponašanje Prištine prema kosmetskim Srbima stvara tenzije i čini bespremetnim svaki dalji napor u uspostavljanju atmofere poverenja i dijaloga i rešavanju spornih pitanja između dve etničke zajednice - Srba i Albanaca.

Trajković: Hapšenja etnički motivisana

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova i Metohije Rada Trajković apelovala je na međunarodnu zajednicu da utiče da se uhapšeni načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić i sekretar Crvenog krsta u Lipljanu Novica Živić, oslobode i da Priština prestane sa takvim i sličnim akcijama.

Trajković je u pisanoj izjavi medijima ukazala da je hapšenje dvojice Srba nastavak akcije bezrazložnih hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji, čiji je cilj da se svima ostalima pošalje poruka da su nepoželjni na Kosovu i Metohiji.

"Privođenje Srba na osnovu insajderskih i paušalnih prijava, čiji su pravi razlozi unošenje osećaja straha među srpski narod, je samo nastavak smišljene strategije koji sprovodi vlast iz Prištine. Ova hajka na Srbe je isključivo etnički motivisana i ne mogu je opravdati ni izjave lažnih svedoka, niti apsurdna obrazloženja Kosovske policijske službe", navela je Trajković.

Kako je rekla, opravdanja hapšenja Arsića da je agitovao i pretio onima koji nisu hteli da glasaju na predstojećim izborima nisu ozbiljna, budući da je javno i preko medija pozivao da se ne održe lokalni izbori.

Ona je dodala da je očigledno da su jedini kriterijumi kojima se rukovodi režim iz Prištine da treba hapsiti sve Srbe bez razloga i sprovoditi najveću moguću represiju nad preostalim Srbima sa Kosova i Metohije.

Prema njenim rečima, Srbi sa Kosova i Metohije su uznemireni do krajnje mere, jer je očigledno da u poslednjih nekoliko meseci postoji kontinuitet intenzivnog progona Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.