Srbi imaju pravo na barikade

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi imaju pravo na barikade

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da niko nema pravo da kritikuje Srbe sa severa pokrajine koji su čvrsto rešeni da mirnim putem brane svoje interese, iako su svesni da se barikadama ne rešavaju problemi.

"Tu vrstu protesta građani su izabrali kako bi Prištini i međunarodnoj zajednici pokazali da ne žele na silu da se integrišu u tzv. državu Kosovo i niko nema pravo da ih kritikuje zbog te težnje koja je sasvim legitimna", naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Bogdanović u intervjuu Međunarodnom radiju Srbija.

Ministar je odbacio tvrdnje dela međunarodne javnosti da proteste Srba na severu Kosova organizuju i vode kriminalci i ponovio da su barikade nakon postizanja sporazuma u Briselu nepotrebne.

"Ta priča se svesno preuveličava i predstavlja pokušaj određenih lobija iz Prištine i međunarodne zajednice da ljude koji mirno protestuju, prikažu kao kriminalce, koji ne dozvoljavaju da se život na severu normalizuje", rekao je Bogdanović.

Ministar nije porekao da na severu Kosova postoje određene kriminalne grupe, ali je naveo da je neprihvatljivo da se građani, koji mirno protestuju na barikadama, svrstavaju u te grupe i da zbog kriminogenih aktivnosti ne žele da se situacija reši.

Ministar se međutim založio za uklanjanje barikada, jer kako kaže, posle  obnavljanja dijaloga s Prištinom i postizanja sporazuma o administrativnim prelazima, više nema razloga da one postoje.

"Ne treba se izlagati riziku od novih sukoba za koje po pravilu bude optužena

"Snimak sa Jagnjenice opasan po Srbiju"

srpska strana", rekao je Bogdanović.

Ministar je ponovo osudio nasilje na Jarinju i Jagnjenici, naglasivši da je neprihvatljiv bilo kakav nasilni čin ma sa koje strane dolazio.

"Nikome nije u interesu da se proliva krv, ili da se ljudi na bilo koji način dovode u opasnost", naveo je Bogdanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.