Srbi i Albanci nespremni za zajednički život

Izvor: Studio B, 19.Nov.2011, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Albanci nespremni za zajednički život

Ogromna većina Srba i Albanaca na Kosovu nije spremna da rade zajedno ili da žive u istoj ulici, a skoro niko nije spreman da stupi u međuetnički brak, pokazuje poslednje istraživanje javnog mnjenja na Kosovu, koje je sproveo UNDP.

"Oko 43 odsto Srba bi se složilo da radi sa Albancima. Oko 31 odsto bi se složilo da živi u istom gradu sa Albancima, a oko 20 odsto da živi u istoj ulici sa Albancima. Što se tiče međuetničkih brakova, niko od ispitanih pripadnika zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srba ne bi bio spreman da stupi u brak sa pripadnikom zajednice Albanaca", navodi se u izveštaju UNDP "Javni puls", za period od novembra 2010. do juna 2011.

Slično su i rezultati istraživanja među pripadnicima albanske populacije na Kosovu:

"Oko 41,5 odsto Albanaca bi se složilo da radi sa Srbima, dok bi se oko 43 odsto njih složilo da živi u istom gradu sa Srbima, a oko 37 odasto da živi u istoj ulici. Samo 1,5 odsto kosovskih Albanaca bi stupilo u brak sa kosovskim Srbima", stoji u izveštaju Programa Ujedinjenih nacija za razvoj ( UNDP).

Ovi rezultati su zasnovani na uzorku istraživanja javnog mnjenja koji je obuhvatio 1,580 građana starijih od 18 godina, oba pola, svih starosnih grupa i iz svih delova Kosova.

Uzorak je obuhvatio 827 Albanaca, 528 Srba i 225 pripadnika manjina (Turaka, Bošnjaka, Goranaca, Roma, Aškalija, Egipćana).

Istraživanje je sproveo "Encompaš" iz Prištine tokom maja i juna 2011, navodi se u izveštaju UNDP Kosovo.

Kad je reč o dijalogu Prištine i Beograda pod okriljem EU u Briselu, samo četvrtina ispitanika vidi ovaj dijalog kao koristan za Kosovo, dok ga oko 20 odsto smatra štetnim.

Druga cetvrtina ispitanika ne vidi dijalog ni kao štetan, niti kao koristan (tako-tako).

Svega tri procenta ispitanih vidi dijalog kao veoma koristan za Kosovo.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi i Albanci nespremni za zajednički život

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Nov.2011

PRIŠTINA - Ogromna većina Srba i Albanaca na Kosovu nije spremna da rade zajedno ili da žive u istoj ulici, a skoro niko nije spreman da stupi u međuetnički brak, pokazuje posljednje istraživanje javnog mnjenja na Kosovu, koje je sproveo Program Ujedinjenih nacija za razvoj ( UNDP ).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbi i Albanci nespremni za zajednički život

Izvor: Šumadija Press, 20.Nov.2011, 12:36

Ogromna većina Srba i Albanaca na Kosovu nije spremna da rade zajedno ili da žive u istoj ulici, a skoro niko nije spreman da stupi u međuetnički brak, pokazuje poslednje istraživanje javnog mnjenja na Kosovu..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.