Srbi dežuraju na četiri barikade

Izvor: B92, 07.Dec.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi dežuraju na četiri barikade

Jagnjenica -- Srbi na severu Kosova i danas dežuraju na barikadi na glavnom mostu na Ibru, a okupljeni su i u mestu Rudare, Zupče i u Jagnjenici, ali su putevi prohodni.

Put Zvečan - Zubin Potok prohodan za sva putnička vozila, nakon što su uklonjene barikade. Kfor u selu Jagnjenica formirao kontrolni punkt. Građani su okupljeni 50-ak metara od kontrolnog punkta Kfora. U Rudaru saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom a građani se smenjuju u šatoru koji je na drugoj traci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postavljen.

U Zupču su balvani na jednoj kolovoznoj traci puta koji vodi od južne Kosovske Mitrovice ka Zubinom Potoku, a druga traka je prohodna.

U opštini Leposavić nema nijedna potpuna barikada osim one u međuzoni - izmedju Jarinja i Rudnice.

Na samom ulazu u Leposavić iz pravca Kosovske Mitrovice saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom, gradjani osmatraju situaciju, jer im

je cilj da se tim putem ne kreću pripadnici kosovske carine i pogranične policije.

U Zvečanu postoji samo jedna potpuna barikada i to na Dudinom kršu koja je betonirana i armirana. Ta barikada je šira od 20 metara i viša od tri metra i zbog nje je nemoguće preći iz južnog dela Mitrovce ka Zvečanu.

U mestu Rudare saobraćaj se odvija samo jednom kolovoznom trakom i tu gradjani dežuraju a na sredini puta je metalni krst.

U Kosovskoj Mitrovici ostale su barikade na glavnom mostu na Ibru u blizini istočnog mosta u bošnjačkoj mahali. Na barikadi na glavnom mostu gradjani se u šatoru smenjuju i dežuraju.

U opštni Zubin Potok ostala je i barikada u mestu Banje ispred prelaza Brnjak. I dalje se prema centralnoj Srbiji ide alternativnim putnim pravcima.

Kfor je od ponedeljka na severu postavio dva punkta, jedan u Jagnjenici a drugi u Jarinju, sa koji kontrolišu dokumenta i vozila.

Prema srpskim izvorima, bilo je 18 barikada jer su Srbi na svaku porušenu izgradili dve nove.

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je da je do ponedeljka na severu Kosova postojalo izmedju 12 i 15 barikada.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je nakon redovnog sastanka s predstavnicima Kfora da su Srbi pozdravili sporazum lokalne samouprave u Zubinom Potoku i Kfora o uklanjanju barikada kod Jagnjenice.

Milović je rekao da je na sastanku zaključeno da se svi problemi rešavaju mirnim putem i razgovorima, da primena nasilja nije rešenje i da dijalog o svim spornim pitanjima mora biti model za rešavanje otvorenih pitanja i problema koji postoje.

On je posle sastanka rekao televiziji Most da je upozoren da se "u narednom periodu očekuju provokacije kako bi se teška situacija dodatno otežala".

"Nedavno su šumokradice Albanci na putu Rudare - manastir Sokolica presreli lovce Srbe i sa poluautomatskim puškama nasrnuli na njih, pa je prava sreća da je izbegnut međuetnički sukob", rekao je Milović.

"Probleme u selu Košutica u opštini Leposavić moraju rešiti predstavnici Kfora i lokalne samouprave, jedan je od zaključaka", rekao je Milović.

Milović je rekao i da se još ne zna kada će biti održana zajednička sednica četiri srpske opštine na severu Kosova o sporazumu koji su predstavnici Beograda i Prištine postigli u Briselu o prelazima na severu Kosova prema centralnoj Srbiji.

"O sporazumu nemamo zvaničnih informacija od Vlade Srbije i Ministarstva za Kosovo i Metohiju. Obavešteni smo samo putem medija, a na osnovu toga ne možemo donositi zaključke o tako važnom i bitnom dokumentu, koji je za nas od životnog značaja", rekao je Milović.

On je dodao da predstavnici Srba očekuju da šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bodanović dođu na sever pokrajine i kažu građanima istinu o dogovoru s prištinskim vlastima o prelazima Jarinje i Brnjak.

Živojin Rakočević, član Saveta RRA s Kosova i Metohije, i nekadašnji glavni i odgovorni urednik KIM Radija i Glasa Juga, ocenjuje za Radio B92 da je uklanjanje barikada najverovatnije posledica uticaja Beograda i činjenice da se u nekoj meri mora poslušati ono što Beograd govori.

"Raspoloženje na barikadama i sutacija je sada relaksiranija i to se vidi poslednjih dana, naročito posle čišćenja ove barikade u Jagnjenici, oko koje je proteklih nedelja bilo i najviše sukoba", kaže Rakočević.

Prema njegovim rečima, kada je reč o samom osećanju Srba, profilisalo se mišljenje da se izlaženje jedinica ROSU na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, zbog kog su kasnije i nastale srpske barikade, potpuno zaboravilo, a da su ljudi, koji su pokušali da u proteklom periodu zaštite svoju imovinu i sebe, sada poniženi i čekaju da vide kako će izgledati primena onoga što je dogovoreno i onoga što će se tek dogovoriti.

S druge strane, predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da nema nastavka povlačenja s barikada i da ne pristaju na pritisak kojem EU izlaže Beograd, ali da postoji spremnost za dogovorno rešavanje problema.

U tom smislu, Rakočević smatra da će Srbi na severu Kosova ostati budni, podsećajući da je situacija pre izlaska jedinica ROSU bila daleko opuštenija i da će oni pratiti oprezno situaciju.

"Oni ne veruju da će se na ovome zaustaviti akcija Prištine na integrisanju severa Kosova. Oni će svakako sada biti mnogo oprezniji", rekao je on i dodao da se na severu razvilo mišljenje "da ako činite ustupke, to se tumači kao slabost", što Priština i te kako koristi.

Drugim rečima, zaključuje Rakočević, svi postignuti sporazumi s Prištinom o administrativnim prelazima, ali i drugi, ne tumače se kao koraci ka normalizaciji odnosa između dve strane, već se tumače kao slabost srpske strane koju će Priština iskoristiti.

Kako će nova situacija uticati na kandidaturu?

A imajući u vidu upravo takvu situaciju - da će Srbi na severu ostati veoma oprezni i kada kažu da neće uklanjati više barikada, postavlja se pitanje kako će se sve to odraziti na odluku EU o dobijanju statusa kandidata, o čemu se odlučuje u petak.

Milan Pajević, osnivač i savetnik ISAC fonda i jedan od domaćih stručnjaka najbolje upućenih u evropsku problematiku, kaže za Radio B92 da očekuje da će Srbija dobiti kandidaturu, uprkos velikoj tenziji koja je dignuta oko svega, i oko severa Kosova i oko same kandidature.

"Možda uz neki vid pojačanog nadzora od strane Unije nad ispunjavanjem onoga što je na dnevnom redu pregovora Beograda i Prištine. Verujem u pozitivnu odluku u petak”, kaže on.

Na pitanje da li je realno da se danas postigne dogovor o imenu Kosova na regionalnom predstavljanju te zemlje, budući da Beograd insistira na tome da se u imenu pomene i Rezolucija 1244, Pajević kaže da veruje da će se i za taj deo problema naći rešenje, kao i za sve ostale segmente o kojima se pregovaralo.

Takođe, on omekšavanje nemačke politike prema kandidaturi Srbije, o čemu je pisala "Politika", vidi kao rezultat popuštanja Beograda, odnosno aktiviranja Beograda u pravcu pronalaženja rešenja u onome šta EU očekuje od Srbije kada je reč o Kosovu u poslednjih godinu dana.

"Dakle, mislim da, s obzirom na to da od strane Beograda ima vidljivog angažmana, kao i rezultata, kao što je uklanjanje barikada i dogovor o granicama, ali i nastavak intenzivnog pregovaranja s Prištinom, mislim da sve to vodi ka jednom pozitivnom zaključku u vezi s našom kandidaturom, i , s druge strane, ka normalizaciji i ubrzavanju pregovora između Beograda i Prištine, a to i jeste što, pre svega, Nemačka, pa onda i ostale evropske zemlje, očekuju i traže od Srbije”, zaključuje Pajević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.