Sprdnja u Skupštini tokom rasprave o Vladinom izveštaju o KiM

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sprdnja" u Skupštini tokom rasprave o Vladinom izveštaju o KiM

Poslanici vladajućih stranaka branili su danas, na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, državnu politiku prema Pokrajini, dok su poslanici opozicije optužili vlast da je pristala na stvaranje nezavisnog Kosova.

Rasprava je protekla bez predstavnika Vlade Srbije koji nisu došli na sednicu, a zbog toga su negodovali i vlast i opozicija. Predsednik Odbora Ljubomir Kragović rekao je da je predstavnike vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pozvao još u petak.

Član Odbora iz Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da zaključci Odbora moraju biti okrenuti prema vremenu koje dolazi i naveo da Kosovo i Metohija nisu teritorija nego građani. Milivojević je naveo da je politika vlade prema Kosovu državotvorna i dodao da će izbori biti održani i na Kosovu.

Poslanik DS je kazao da Odbor ne može da glasa o Izveštaju vlade, ali da može da joj preporuči da "uobliči akt" koji će dostaviti Skupštini na usvajanje i koji mora biti obaveza za sve institucije u Srbiji.

Član Odbora iz Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević naveo je da je "sramno" da predstavnici vlade ne prisustvuju raspravi o vladinom predlogu.

"Vlast je postigla politički dogovor da trampi Kosovo za EU i to više ne može da se sakrije. Prihvatili ste misije čiji je cilj nezavisno Kosovo i tehničke pregovore o dobrosusedskim odnosima. Prihvatili ste atribute državnosti Kosova i sve ste dali da Kosovo bude nezavisno", rekao je Milentijević.

Sednicu Odbora obeležila je i oštra polemika Milivojevića sa poslanicima Srpske radikalne stranke.

"Da sam ja imao pušku 1999. godine NATO ne bi tako lako ušao na Kosovo", rekao je Milivojević i optužio SRS da je "olako prodao" najmanje 500.000 srpskih žrtava.

Na te njegove reči, poslanici opozicije dobacili su mu:"Primio si vakcinu, nije ti dobro".

Članica Odbora iz Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković pozvala je članove tog skupštinskog tela da se uozbilje jer su sve oči kosovskih Srba uprte u njih. Ona ih je zamolila da svojim diskusijama ne vređaju srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Član Odbora iz SRS Nemanja Šarović ocenio je da je izveštaj vlade "politički pamflet" kojim se obmanjuju građani i Skupština Srbije, jer se, kako je naveo, ono što piše u izveštaju ne podudara sa izveštajima o toku pregovora sa Prištinom i postignutim sporazumima.

Oni su kritikovali to što predstavnici vlade i pregovaračkog tima nisu došli na sednicu, navodeći da više ne mogu da se kriju u "mišjoj rupi", već treba da polože odgovornost za sve urađeno u prethodnom periodu.

Član Odbora iz Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković rekao je da bi zaključak odbora trebalo da bude da predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović zatraži od Vlade Srbije akt o kojem će se raspravljati uz već dostavljeni izveštaj vlade. Na osnovu tog novog akta ona bi trebalo da zakaže sednicu parlamenta o stanju na Kosovu i Metohiji.

Radenković je rekao da se izvinjava što je u svom govoru emotivan zbog činjenice da pojedini govornici žele da raspravu pretvore u predizbornu kampanju i zatražio od poslanika SRS da se "ne sprdaju", da ne dobacuju, jer se govori o ozbiljnoj temi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.