Sporazum u Briselu, sprečeno ukidanje srpskih tablica

Izvor: RTS, 14.Sep.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum u Briselu, sprečeno ukidanje srpskih tablica

U okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine postignut je dogovor kojim je sprečeno ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije, dogovoren produžetak važenja statusno neutralnih KS tablica kao i prelepljivanje statusnih simbola umesto korišćenja probnih tablica prilikom prelaska administrativne linije.
Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je da je delegacija Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadovoljna postignutim sporazumom.

Navodi da će večeras usaglašeni dogovor zameniti po Srbiju najteži i najgori sporazum iz 2011. godine, dogovoren od strane tima Vlade Srbije na čijem čelu je bio Borislav Stefanović, koji je predviđao ukidanje srpskih registarskih tablica na KiM, prestanak izdavanja registarskih tablica Republike Srbije na KiM kao i prestanak izdavanja statusno neutralnih tablica sa oznakom KS.
"Mi smo na ovim razgovorima koji su trajali više dana sprečili ukidanje tablica Republike Srbije za područje Kosova i Metohije. Sprečili smo i ukidanje tablica koje su statusno neutralne i produžili njihovo važenje na još pet godina", izjavio je Đurić u Briselu.
Đurić dodaje da dogovor predviđa da u narednih 12 meseci potpuno nesmetano funkcioniše režim srpskih tablica na KiM i da se one bez saglasnosti Srbije i EU ne mogu ukinuti.
Sporazum delegacija Beograda i Prištine o registarskim tablicama predviđa i uvođenje nalepnica kojima će biti prelepljeni statusni simboli prilikom prelaska sa teritorije Kosova u centralnu Srbiju i obratno. Time će biti sprečeno korišćenje proba tablica i skidanje srpski tablica prilikom ulaska na teritoriju KiM, što je još jedna od odredbi sporazuma iz 2011. godine.
"Tako smo sprečili da tablice na kojima bi pisalo tzv. Republika Kosovo i na kojima bi se nalazio tzv. kosovski grb ulaze na našu teritoriju. Umesto toga te tablice će se prelepljivati sa dve bele trake, počev od 15. novembra. To će važiti i za srpsku stranu", objasnio je Đurić.
Režim prelepljivanja statusnih simbola neće važiti za sever KiM niti za tablice sa statusno neutralnim KM oznakama.
Đurić je potvrdio da je u ovoj rundi razgovora u Briselu postignut izvestan napredak u oblasti dogovora o telekomunikacijama.
"Mi nismo prihvatili da naša imovina bude dovedena u pitanje. Nismo prihvatili da bude dovedena u pitanje statusna neutralnost pozivnog broja za našu južnu teritoriju, kao geografski kod, niti smo dozvolili ni da bude dovedenau pitanje bezbednost građana putem presretanja poziva.
To su glavni razlozi zbog kojih još nema dogovora", objasnio je Đurić.
Edita Tahiri je rekla su se dve strane dogovorile da se "ilegalne tablice" koje se "tu i tamo mogu videti na Kosovu" zamene u određenom vremenu.
"Dogovorili smo i da do novembra kancelarija za registraciju počne da izdaje kosovske isprave građanima Kosova, a posebno Srbima na severu. Takođe smo se dogovorili da produžimo važenje KS tablica na određeno vreme", rekla je Tahiri.
Prema njenim rečima postignut je reciprocitet kada je reč o registarskim tablicama. "Reciprocitet u dogovorima je važna stvar, jer pomaže u cilju razvoja bilateralnih odnosa i normalizacije susedskih odnosa Kosova i Srbije", izjavila je Tahiri u Briselu. 
Razgovori o Telekomu nastavljaju se 26. septembra u Briselu.
EU pozdravlja ishod razgovora, poziva na dalji napredak
"EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da postignu napredak u celokupnom preostalom radu na primeni dogovorenog, posebno kad je reč o telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i energetici", navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.
U saopštenju se kaže da su, posle isrcrpnih razgovora, Đurić i Tahiri postigli dogovor o primeni preostalih elemenata sporazuma o slobodi kretanja, u okviru dijaloga u kojima posreduje EU od 2011. godine.
Na temu telekomunikacija, dodaje se, održani su sveobuhvatni razgovori i postignut je napredak u pogledu ključnih elemenata za primenu.
Strane su se, takođe, saglasile da sprovedu, kao i EU, informativnu kampanju kako bi stanovnicima objasnili kako da registruju vozila sa ovim registarskim tablicama.
Sadržina i modaliteti te kampanje biće predmet razgovora u narednim nedeljama, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spriječeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu!

Izvor: Cafe.ba, 14.Sep.2016

Delegacija Srbije zadovoljna sporazumom postignutim u Briselu, kojim je spriječeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Cafe.ba...

KiM: Sporazum u Briselu, sprečeno ukidanje srpskih tablica

Izvor: B92, 14.Sep.2016

Beograd -- Delegacija Beograda zadovoljna je sporuzumom postignutim u Briselu, kojim je sprečeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu...Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri i glavni pregovarač Beograda Marko Đurić posle dugih razgovora u Briuselu postigli su dogovor o sprovođenju preostalih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.