Sporazum Kosova i Srbije o integrisanom upravljanju granicama izaziva sumnje

Izvor: Southeast European Times, 06.Dec.2011, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum Kosova i Srbije o integrisanom upravljanju granicama izaziva sumnje

Kosovo i Srbija dogovorili su se o integrisanom upravljanju granicama, ali mnoge grupe dovode u pitanje taj sporazum.

05/12/2011

Linda Karadaku i Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i i Beograda -- 5.12.2011.

Tokom obnovljenih razgovora između Beograda i Prištine prošle nedelje postignut je dogovor o Integrisanom upravljanju granicama (IUG), koji se odnosi na prelaze između >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Srbije i Kosova.

„Imajući u vidu da će dve strane morati postepeno da usklađuju svoje zakonodavstvo za pravnim tekovinama EU, strane su postigle dogovor o konceptu integrisanog upravljanja granicama (IUG) koji je razvila EU“, rekla je Unija, koja je posredovala u dijalogu.

To znači da će strane „postepeno uspostavljati zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbedne punktove na svim svojim zajedničkim prelazima“, a biće prisutan EULEKS. „ Koncept IUG postepeno će se sprovoditi čim to bude praktično moguće“, rekla je Unija.

Posrednik EU Robert Kuper izjavio je da je sporazum o IUG „integrisano upravljanje svim stvarima koje imate -- carinskim punktovima, policijskim punktovima, graničnim punktovima“.

„Sve ove stvari su spojene“, rekao je Kuper. On je dodao da je EULEKS već prisutan na prelazima -- u skladu sa svojim mandatom -- i da će nastaviti sa tim aranžmanom, „osim što će prelazi umesto da budu samo na jednoj strani granične linije biti neka vrsta dvostrukih prelaza, koji uključuju ljude sa obe strane granične linije“.

„Dakle, biće srpska policija, kosovska policija i EULEKS… Ideja tih sporazuma je da na jednom prostoru imate raznovrsne usluge od strane Kosova i Srbije, koji zajedno rade na kontroli prelaza“, rekao je Kuper.

Šefica kosovske delegacije u razgovorima Edita Tahiri izjavila je da je IUG u potpunosti u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

Ona je rekla da bi sporazim o IUG trebalo da potpišu obe strane i posrednik EU.

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je za SETimes da Unija postupa sa ovom sporazumom isto kao što je činila sa drugim sporazumima u dijalogu. Međutim, nijedan prethodno postignuti sporazum nije potpisan.

„Očekujem da će to biti tako. Očekujem isti sistem koji smo uspostavili tokom dijaloga“, rekla je Kocijančić. Ona je naglasila da EU očekuje implementaciju ovog sporazuma što pre.

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković, izjavila je za SETimes da je zadovoljna sporazumom. Svaka promena je bolja od statusa kvo, koji predugo traje, rekla je ona.

„Želela bih da prihvatimo odluku … bez bilo kakvih promena etničke strukture stanovništva. Sve što je dogovoreno i sve što je urađeno vidim kao šansu za normalan život. Koliko Srbi normalno budu živeli na Kosovu toliko će Srbija biti prisutna na Kosovu“, rekla je Trajković za SETimes.

„Mislim da je Srbima sa severa od suštinskog značaja da usvoje ovo integrisano upravljanje granicama ili upravljanje administrativnim linijama, zato što slušamo o kriminalu na severu Kosova i kako je celokupan sever kriminalizovan. To prihvatanje je najbolji način da se napravi razlika između dela Srba sa severa koji nisu umešani u bilo kakvu ilegalnu trgovinu ili druge oblike kriminala i onih koji tamo prave profit“, izjavila je za SETimes Jelena Milić, izvršna direktorka beogradskog Centra za evroatlantske integracije.

„Ako nas zanima šta se dešava na Kosovu, onda je u našem interesu da Kosovo bude deo novih trendova, a ne crna rupa.“

Mada se sporazum predstavlja ako prekretnica u svetlu nastavka tenzija na prelazima na severu Kosova, neki dovode u pitanje njegove detalje.

Kosovska opoziciona stranka Pokret Vetevendosje ukazuje da se u sporazumu koristi termin „prelazi“ – dok je skraćenica IUG. „Ne kaže se šta znači B -- granica ili administrativna linija?“ pita stranka.

„To slovo je na engleskom jeziku početak obe -- i reči granica i reči administrativna linija. Edita Tahiri tumači da to kao granicu. Uspeh je baziran na jednom slovu“, izjavio je za SETimes Dardan Molićaj, organizacioni sekretar Pokreta.

„Kosovo ne može da postigne sporazum o integrisanom upravljanju granicom sa državom koja ne priznanje njegovu granicu“, kaže on.

Kosovski Srbi, koji skoro šest meseci drže barikade na graničnim prelazima, nisu zadovoljni sporazumom.

„Insistiraćemo da Ustavni sud da svoje mišljenje o ustavnosti i zakonitosti postignutih sporazuma i očekujemo da [predstavnik Srbije Borislav] Stefanović dostavi pisanu verziju sporazuma srpskim predstavnicima na Kosovu“, rekao je gradonačelnik Mitrovice Krstomir Pantić za SETimes.

Kosovski analitičar Avni Zogiani kaže da se integrisano upravljanje granicom odnosi na tehnička pravila, koja u praksi mogu da se sprovedu tek kada obe strane daju pristanak.

„Mislim da namera trenutnih pregovora nije ništa drugo nego da se olakša put Srbije ka integraciji. Kosovo, svojim današnjim pristankom, pomaže Srbiji u integraciji, ne primoravajući je da prizna granicu Kosova kao međudržavnu granicu“, rekao je Zogiani za SETimes.

Šaban Guda, pomoćnik direktora Kosovske granične policije, koji je bio u kosovskoj delegaciji u razgovorima u Briselu, izjavio je za SETimes da je IUG najnapredniji vid kontrole i nadgledanja granice.

Implementacija IUG omogućiće brži protok ljudi i robe i puno povećava nivo bezbednosti i kontrole granice“, rekao je Guda za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.