Smirivanje situacije na prelazima

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smirivanje situacije na prelazima

Priština -- Situacija na severu Kosova se smirila posle 17h. Danas ranije sukobi kod Zubinog Potoka, poginuo specijalac KPS, dok o povređenim Srbima nema zvanične potvrde.

U mestu Varage po podne je došlo do pucnjave u kojoj je pripadnik KPS-a teško ranjen i prebačen helikopterom u prištinsku bolnicu, gde je podlegao povredama.

Agencija Tanjug javlja da je posle napete noći na severu Kosova, na prelazima Brnjak i Jarinje i u susednom Leposaviću, situacija nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle 17 sati mirna.

Načelnica u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Milena Cvetković rekla je da niko nije od jutros primljen u bolnicu, niti su imali povređenih.

Ranije popodne u pucnjavi kod Zubinog Potoka ranjen je najmanje jedan kosovski policajac, kada je grupa pripadnika KPS u dva džipa pokušala da se vrati na prelaz Brnjak, koji su tri sata ranije napustili. KIM radio je preneo da je u oružanim sukobima povrešenu troje Srba.

Na Brnjaku i Jarinju nema specijalaca kosovske policije, već su raspoređeni pripadnici Kfora i redovnog sastava Kosovske policijske službe, a predstavnici Beograda - šef pregovaračkog tima Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović još su na terenu.

Pregovori Beograda i Prištine se, preko komandanta Kfora Erharda Bilera, odvijaju od jutros u tri sata, kada su Bogdanović i Stefanović došli u Leposavić.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović rekao je danas ranije Srbima okupljenim na prelazu Jarinje da još traju pregovori o rešavanju situacije posle pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je kazao da je komandant Kfora Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na novi razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Tokom prepodneva se činilo da je dogovor postignut - povlačenje kosovskih specijalaca i prolazak Kfora do prelaza, ali je Priština, očigledno, taj dogovor prekršila na prelazu Brnjak, kada je jedan broj specijalaca pokušao da se vrati na taj prelaz, a potom je, u pucnjavi i pod još ne sasvim jasnim okolnostima jedan kosovski policajac ranjen.

Drugi mediji sa Kosova nemaju potvrdu informacije o povređenim Srbima.

Prethodno su specijalne jedinice ROSU ponovo uz upotrebu oružja krenule u zauzimanje prelaza Brnjak na severu Kosova, ali je ministar Goran Bogdanović negirao da su ga zauzeli. Informacije koje prenosi i KIM radio ukazuju da ROSU nisu zauzele prelaz Brnjak.

Bogdanović je, međutim, potvrdio da je na severu došlo do sukoba sa Srbima i da ima povređenih.

Apel medijima za odgovorno izveštavanje

Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović apelovao je na medije da proveravaju informacije koje stižu sa Kosova i da je tokom dana bilo je mnogo dezinformacija.

KIM radio izveštava i da nisu jasne okolnosti pucnjave u mestu Varge kod Zubinog Potoka u kojoj je najmanje jedan kosovski policajac ranjen, a očevici i meštani ne žele da iznose detalje, niti dozvoljavaju fotografisanje.

Vozila KPS su se posle incidenta udaljila prema južnom delu Mitrovice, ka većinski albanskom selu Košutovo. Na mestu sukoba ima tragova krvi, a automobili Srba su izrešetani. Meštani odbijaju da razgovaraju sa novinarima.

Ranije informacije su ukazivale na to da je do incidenta, prema očevicima, došlo kada su u to mesto, na putu ka administrativnom prelazu Brnjak, ušla dva džipa KPS-a iz kojih je otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba, parkirana na putu.

KIM radio prenosi da je jedinica koja je napustila prelaz izgleda trebalo da bude zamenjena novim kontingentom specijalaca od tridesetak vozila.

Ove snage prištinske vlasti su uputile prema Brnjaku, ali su ih meštani zaustavili u Zubinom Potoku.

U sukobu sa meštanima došlo je do pucnjave sa obe strane. Prema neproverenim informacijama, ranjeno je nekoliko policajaca.

Tanjug javlja da je pucnjava usledila nakon što su kosovski specijalci u povlačenju sa prelaza Brnjak naišli na lokalne Srbe koji su tokom noći držali blokade puta.

Rojters je javio da je jedan kosovski policajac ranjen, pozivajući se na očevica.

Prethodno je agencija Beta javila da su pucali policajci KPS-a kako bi se probili do prolaza mimo Srba koji su pokušali da blokiraju put ka prelazu, javlja agencija Beta.

Komandant Kfora Erhard Biler naredio je portugalskoj jedinici iz sastava Kfora da ode na prelaz Brnjak.

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da će specijalne jedinice ostati na severu zemlje, dok će posle njihovog povlačenja i smirivanja situacije na prelazima ostati pripadnici graničnih jedinica, među kojima će Srbi biti većina, prenela je Radio-televizija Kosova.

Broj povređenih još nepoznat

Rojters javlja da je jedan specijalac kosovske policije ranjen u pucnjavi, dok tviteraš iz Zvečana navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, troje ljudi povređeno. Tviteraši javljaju i da su vozila KFOR-a uništena dok su pokušavali da spreče napade na civile u Zubinom Potoku.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je na administrativnom prelazu Jarinje da ima informacije da su kosovski specijalci na prelazu Brnjak pucali u Srbe koji protestuju i da je Kfor ka tom punktu uputio jedinicu kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja.

"Bilo je pucanja, čuli smo da je ta jedinica Kosovske policije pucala na naše ljude. Jako je važno da u ovom trenutku ostanemo mirni i da imamo prave informacije", rekao je Stefanović novinarima i okupljenim Srbima.

Stefanović je kazao da Priština akcijom na Brnjaku želi da "stvari okrene u potpuno suprotnom pravcu".

"Najlakše bi bilo sada da dignemo ruke od svega, ali to može da nas lupi o glavu, samo mirno, staloženo i mudro dva koraka ispred Prištine", rekao je on.

Specijalne jedinice KPS-a ROSU najpre su se povukle sa prelaza Branjak. Proteklih sati situacija na prelazu Brnjak je bila izuzetno napeta u iščekivanju rezultata pregovora predstavnika Vlade Srbije, KFOR-a i vlasti iz Prištine.

Ranije je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je da su se specijalne snage Kosovske policije povukle, nešto posle 11 sati, iz Leposavića, Brnjaka i Rudara, što je prvi korak ka ispunjenju zahteva Beograda da se, zarad sprečavanja eskalacije napetosti, kosovski specijalci povuku sa severa pokrajine.

Pripadnici jedinice ROSU prethodno su se povukli iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da će Srbi organizovati dežurstva i da više neće dozvoliti iznenađenja poput sinoćnjih kada su prelaz prema Srbiji zauzeli pripadnici specijalne policijske jedinice. Ristić je takođe kazao da narod Ibarskog Kolašina ne želi granicu prema Srbiji, koju smatra svojom državom, i da će se svim legitimnim sredstvima boriti za svoja prava.

Podsetimo, vlasti u Prištini donele su odluku da se na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak rasporede specijalne jedinice kosovske policije ROSU. Srbi sa severa Kosova, u znak protesta, organizovali su blokade puta kod Leposavića, a na sever Kosova odmah su se uputili šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom Borko Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji su se obratili okupljenim Srbima, a potom su razgovarali i sa komandantom Kfora.

Nakon tog susreta, rano jutros general Erhard Biler otišao je na razgovor sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji je, prema navodima RTK naredio da se još specijalnih jedinica pošalje na administrativni prelaz, a potom se vratio i ponovo razgovarao sa Stefanovićem i Bogdanovićem.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom rekao je ranije da je rešenje novonastale situacije na pomolu i da je sa Bilerom dogovorena većina elemenata.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovski specijalci napuštaju Leposavić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2011

LEPOSAVIĆ -..Pripadnici jedinice ROSA povlače se od jutros iz Leposavića, što je, kako javlja izveštač Tanjuga s lica mesta, rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović istovremeno demantuje za Tanjug saopštenje iz Prištine da su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovski specijalci napuštaju Leposavić

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2011

Pripadnici jedinice "Ros" povlače se iz Leposavića, što je rezultat dogovora predstavnika Beograda, Prištine i Kfora. Srbi ostaju na barikadama, a očekuje se dogovor o povlačenju "Rosa" sa prelaza Brnjak

Nastavak na Večernje novosti...

"Rosa" se povukla sa Jarinja

Izvor: RTS, 26.Jul.2011

Specijalne jedinice kosovske policije povukle su se sa administrativnog prelaza Jarinje, posle dogovora predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora. Srbi ostaju na barikadama, dok se pripadnici "Rose" ne povuku i sa prelaza Brnjak. Po naređenju premijera Hašima Tačija, specijalci kosovske policije...

Nastavak na RTS...

Specijalci napustili prelaze

Izvor: RTS, 26.Jul.2011

Specijalne jedinice kosovske policije povukle se i sa prelaza Brnjak. Pripadnici "Rose" prethodno se povukli sa prelaza Jarinje koji su pokušale da preuzmu sinoć. Povlačenje uledilo posle dogovora predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora. Po naređenju premijera Hašima Tačija, specijalci kosovske...

Nastavak na RTS...

Policija Kosova kontroliše granice na severu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jul.2011

Policija Kosova je saopštila je da je u severnom delu Kosova, blizu sela Zupce, bilo pucnjave između policije i lokalnih Srba. Portaprol Policije Kosova, Brahim Sadria, izjavio je za RSE da je tokom pucnjave ranjen jedan pripadnik Policije Kosova

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Srbija neće ratovati

Izvor: Večernje novosti, 26.Jul.2011

Sa Kosova sve vreme stižu oprečne informacije. Prema jednoj od verzija u pokušaju Kosovske policije da ponovo zauzme administrativni prelaz Brnjak došlo je do pucnjave u Zubinom Potoku, u kojoj su ranjeni i njihovi specijalci i srpski meštani. S druge strane, stižu vesti da među Srbima nema povređenih....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.