Slučaj imovine na Kosovu - Beograd u klin, Priština u ploču

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj imovine na Kosovu - Beograd u klin, Priština u ploču

Još se ne smiruje bura pošto je Skupština Kosova izglasala zakon kojim je kombinat Trepča prešao u većinsko vlasništvo vlade u Prištini. Zvanični Beograd još jednom pokušava da pitanje imovine postavi kao temu pregovora u Briselu, dok iz Prištine poručuju da na to neće pristati.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da su zbog pitanja imovine odnosi Beograda i Prištine na najnižoj mogućoj lestvici.

Albanci hoće nezavisnost, Evropska unija im u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pomaže, a Ujedinjene nacije jedini su štit za Srbiju. Tako situaciju oko Kosova vidi predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, koji boravi u Sankt Peterburgu.

"Trenutno smo na najnižoj mogućoj lestvici odnosa, zato što je krenuo napad prištinske administracije na našu imovinu na Kosovu i Metohiji. I to može da se završi dogovorom, ali može da se završi i jako loše, jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način. Kako se Albanci budu ponašali u budućnosti, mi ćemo tako da odgovorimo", rekao je on.

Albanci su već stavili do znanja kako će se ponašati u budućnosti.

"Državna bogatstva Kosova neće ni pod kojim uslovima biti razmatrana tokom dijaloga u Briselu. To je naša crvena linija. Beograd nije u poziciji da postavlja uslove o nastavku dijaloga", stav je kosovske ministarke za dijalog sa Srbijom EditeTahiri.

Beograd ni do sada nije uspevao da imovinu nametne kao jednu od tema u Briselu. Premijer Aleksandar Vučić tokom dana imao je sastanke sa šest ambasadora u Srbiji, ali detalji razgovora ostali su iza zatvorenih vrata.

Insistiranje na pitanju imovine, Srbiju može da zakoči na putu ka Evropskoj uniji, što priželjkuje nacionalni deo opozicije. Demokrate, opet, poručuju da to ne sme da se desi.

"Poglavlje 35 i Briselski sporazum određuju na koji način mi možemo da pregovaramo. I ono što je naš prioritet, a to su evropske integracije i otvaranje poglavlja, vrlo je važno da ne učinimo ništa što bi taj naš prioritet dovelo u pitanje. Bilo bi dobro da Vlada ukoliko to može nametne pitanje pregovora o imovini", kaže poslanica DS Nataša Vučković.

"To da li će Trepča ili bilo šta se tiče imovine biti tema u Briselu zavisi doslovno od milosti ili političke procene Prištine i Brisela", smatra poslanik Đorđe Vukadinović.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo veruje da je sve što se dešava oko imovine posledica političke procene Prištine.

"Oni zapravo sve nas udaljavaju od ključnog elementa procesa normalizacije odnosa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Oni po svaku cenu žele da izbegnu stvaranje te zajednce i zato rade sve ovo", kaže Milovan Drecun.

O svemu ovome tokom oktobra trebalo bi da raspravlja i srpski parlament. Dok čekamo tu sednicu u ponedeljak će zasedati Odbor za Kosovo. Iako je predsednik tog tela ranije najavio da će sednica biti zatvorena za javnost, sada obaveštava da će mediji moći da prisustvuju celoj sednici odbora.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.